Miód manuka – płynne złoto

Miód manuka nazywa się często płynnym złotem nie tylko z uwagi na jego wysoką cenę, ale również niewiarygodne wręcz właściwości lecznicze. Wystarczy, że raz spróbujesz tego przysmaku i zaobserwujesz, jak korzystnie działa on na zdrowie - gdy już pokochasz miód manuka cena tego produktu przestanie wydawać Ci się tak zawrotna!

Skąd pozyskuje się miód manuka?

To produkt egzotyczny, produkowany przez pszczoły pozyskujące pyłek z kwiatów drzewa herbacianego, czyli manuka. Jako że nie rośnie ono u nas, lecz w Nowej Zelandii, również nazwa miodu jest dość egzotyczna – pochodzi z języka Maorysów i oznacza właśnie „miód z drzewa herbacianego”. Zakwita ono tylko raz w roku, na okres około 4 tygodni od listopada do stycznia. Oryginalny miód manuka jest zatem właśnie produktem pochodzącym wyłącznie z Nowej Zelandii i produkowany w okresie pokrywającym się z czasem kwitnienia drzewa herbacianego.

Miód manuka cena – dlaczego jest tak wysoka?

Im mniej dostępny produkt, tym droższy – to ogólnie znana reguła. W przypadku miodów ekologicznych, takich jak właśnie ten miód, ograniczone występowanie wynika z bardzo zawężonego regionu, gdzie rosną drzewa manuka, ale również z bardzo krótkiego okresu pozyskiwania go w ciągu całego roku. Ze względu na warunki klimatyczne bardzo trudno byłoby przenieść produkcję miodu manuka na europejskie grunty, stąd konieczność importowania go z tak odległego zakątka świata.

Miód manuka właściwości i zastosowanie

Jeśli chodzi o miód manuka właściwości fizykochemiczne tego gatunku zdecydowanie wyróżniają go na tle innych. Ma piękny, złocisty kolor, ale nie jest przezroczysty, jak wiele innych miodów. W smaku cechuje go wyrazisty aromat przepleciony lekko zapachem wrzosu i wilgotnej ziemi, oraz lekko gorzkawy posmak.

Stosować można go jako suplement diety spożywając 2-3 łyżeczki dziennie, lub rozpuszczając w wodzie z cytryną, czy zjadając na kanapkę. Jeśli chodzi o miód manuka zastosowanie go jest niezwykle wszechstronne.

 

Miód manuka właściwości lecznicze – z czego wynikają?

Dla osób, które zakupiły miód manuka zastosowanie tego specyfiku może być zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz jako doskonałą barierę ochronną skóry. Spożywając go można zadbać o swój przewód pokarmowy i wzmocnić odporność, zaś smarując nim skórę uzyskuje się wiele korzyści urodowych i zdrowotnych.

Głównym składnikiem tego miodu jest nawet do kilkudziesięciu razy wyższa zawartość metyloglikosalu – związku o silnym działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Miód z manuki działa też przeciwutleniająco, wspomagając walkę ze skutkami stresu i przedwczesnym starzeniem.

Miód manuka właściwości lecznicze

Właściwości miodu manuka sprawiają, że to bardzo pożądany suplement diety i składnik kulinarny. W sklepach można spotkać miody w różnych cenach. Czy te najtańsze będą równie dobre, co drogie? Niekoniecznie. Im tańszy miód manuka, tym niższe stężenie MGO, a co za tym idzie – słabsze działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające. W przypadku chęci leczenia miażdżycy, egzemy, półpaśca, anginy czy bakteryjnego zapalenia zatok warto stosować najdroższe i najsilniejsze miody. W przypadku chęci uzyskania poprawy odporności i ogólnego dobrego samopoczucia w zupełności wystarczą tańsze wersje z niższą zawartością MGO.

Na uwagę zasługują także antybakteryjne właściwości miodu manuka – jako składnik diety będzie brał on czynny udział w poprawie trawienia i ochronie przewodu pokarmowego przed czynnikami chorobotwórczymi. Może również sprzyjać szybszemu powrotowi do zdrowia w przypadku chorób wywoływanych przez wirusy, leczyć schorzenia grzybicze.

Miód manuka właściwości i zastosowanie w chorobach zapalnych

Miód ten kosztuje od około 50 zł do nawet powyżej 350 złotych za słoiczek 250 g, co wydaje się zawrotną ceną. Warto jednak wziąć pod uwagę, że działa on niezwykle skutecznie na wiele różnych schorzeń. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym może on wygaszać choroby zapalne lub zapobiegać występowaniu tych indukowanych czynnikiem zapalnym.

Bez względu na obecny stan zdrowia, jeśli nie masz alergii na miody koniecznie powinieneś mieć słoiczek miodu manuka w swojej kuchni i wykorzystywać go również jako kompres w przypadku licznych chorób dermatologicznych i zapalnych.