Czy wiesz, że 1 i 1/3 szklanka melasy z powodzeniem zastąpi Ci 1 szklankę cukru? Chociaż rzeczywiście należy dodać jej nieco więcej, aby uzyskać równie słodki smak – znacznie lepiej jest sięgnąć po ten charakterystyczny, gęsty syrop o ciemnobrązowym kolorze, zamiast po standardowy cukier biały. Melasa – nie do końca popularna jeszcze w Polsce – powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji znanego nam wszystkim dobrze cukru spożywczego. Co więcej, zawiera około 40% sacharozy – czyli dwucukru, zbudowanego z glukozy i fruktozy – a jej odczyn zaliczany jest do zasadowych. Za najzdrowszą z melas uznaje się tę z trzciny cukrowej – wszystko za sprawą wysokiej zawartości cynku i selenu. Nie wszyscy wiedzą, że to właśnie melasa pomaga zarówno w wyleczeniu, jak i zapobieganiu anemii, a także wspiera leczenie biegunki, wrzodów czy zaparć. Zdrowa melasa może zastąpić nam nie tylko cukier, ale także syrop klonowy – wszystko za sprawą jej nieco płynnej konsystencji, która stanowi również doskonałą bazę do sosów (na przykład barbecue). Oczywistym wykorzystaniem melasy wydają się być domowe wypieki – to właśnie ona nadaje im pożądanej wilgotności i dodatkowej słodyczy. Melasa wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne – co sprawia, że naturalnie wzmacnia organizm (nie tylko po chorobie!). Chociaż melasę pozyskuje się głównie z wspomnianej wyżej trzciny, w sklepie ze zdrową żywnością znajdziemy ją również w wersji z buraka cukrowego, a nawet karobu i granatu. Jak powstaje cenna melasa? W procesie rafinacji, czyli oczyszczania cukru. W jej składzie znajdziemy między innymi witaminy z grupy B, żelazo, magnez, wapń i potas. Decydując się na wdrożenie melasy w swoją codzienną zdrową dietę – pamiętajmy jednak o umiarze (podobnie jak w przypadku cukru i innych słodkich produktów, na przykład miodu). Jak się okazuje – melasa doskonale sprawdzi się nie tylko w przygotowaniu ciast, ciasteczek (przede wszystkim pierników) i deserów, ale również różnego rodzaju marynat czy sosów. Nie wszyscy wiedzą, że melasa to także świetna baza domowej maseczki do twarzy – wystarczy zmieszać ją z odrobiną wody, aby uzyskać odżywczy i nawilżający produkt!