Czy wiesz, że marmoladę można rozpoznać między innymi po składzie, gdzie na 100% owoców przypada około 50% cukru? Wiele osób myli ją nie tylko z dżemem, ale i konfiturą – czym więc jest marmolada, którą z powodzeniem można stosować nie tylko na kanapkę, ale także jako smaczny dodatek do deserów, ciast i naleśników? To produkt bez widocznych kawałków owoców, o konsystencji musu, z substancją żelującą w składzie (na przykład – pektyną owocową). Ekologiczna marmolada wspaniale uzupełni smak sera pleśniowego oraz koziego, dzięki czemu sprawdzi się zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Najczęściej owoce, na bazie których powstaje marmolada to te, które łatwo rozpadają się podczas gotowania – to właśnie po gładkiej, jednolitej konsystencji najszybciej rozpoznamy ten produkt! Nie wszyscy wiedzą, że marmolady mogą posiadać różną gęstość – niektóre z nich tak dużą, że można kroić je w plastry. Czas jesieni i zimy to dobry moment, aby zaopatrzyć się w wysokiej jakości marmolady – te z najlepszym składem dostaniemy w sklepach z bio żywnością i suplementami.

 
- Zawartość cukru w przetworach to coś absolutnie standardowego, co jednak nie powinno zniechęcać nas do sięgania po tego typu produkty - oczywiście z umiarem – mówi Sandra Kania, dietetyk – Osobiście wybieram te marmolady, które mają w swoim składzie cukier trzcinowy – zamiast białego - oraz owoce ze skórką. W ostatnim czasie odkryłam bio marmolady o ciekawych smakach - takich jak czerwona pomarańcza czy mandarynka sycylijska. Swoim pacjentom polecam zakup żywności certyfikowanej – dzięki czemu mogą mieć pewność, że sięgają po wszystko co najlepsze dla siebie i swoich Bliskich.