Czy wiesz, że ksylitol jest aż o 40% mniej kaloryczny od tradycyjnego cukru? Co ciekawe, to niejedyna jego zaleta – ponieważ zawartość węglowodanów w cukrze białym także nie może równać się tym obecnym w cukrze brzozowym. Jak się okazuje – ksylitol zawiera nawet 75% mniej „węgli” niż najpopularniejszy cukier, co spodoba się szczególnie tym z nas, którzy ograniczają węglowodany w diecie (na przykład przebywającym na keto). Dzięki temu, że zdrowszy od standardowego cukru ksylitol jest absorbowany oraz przetwarzany wolniej niż cukier biały – powoduje niewielkie zmiany w wydzielaniu insuliny, co oznacza, że po jego przyjęciu nie musimy obawiać się tak zwanych „skoków cukru”. Jak wybrać ksylitol, aby mieć pewność, że sięgamy po produkt wysokiej jakości? Przede wszystkim zwróćmy uwagę na jego skład. Najlepszy ksylitol to ten, który nie zawiera w sobie żadnych innych słodzików – a jedynie 100% czystego cukru brzozowego. W ostatnim czasie w kwestii ksylitolu pojawia się wiele pytań co do jego pochodzenia – i rzeczywiście, ksylitol ksylitolowi nierówny! Za najlepszy, najbardziej jakościowy cukier brzozowy uznaje się ksylitol fiński – o indeksie glikemicznym na poziomie 8. Zdrowy ksylitol nie fermentuje, nie ulega karmelizacji oraz nie zawiera laktozy, glutenu czy soi – co oznacza, że może być przyjmowany nawet przez osoby uczulone na wiele produktów. Ekologiczny ksylitol nie od dziś uchodzi za zdrowszy zamiennik tradycyjnego cukru – a jego wykorzystanie w codziennym przygotowaniu posiłków i napoi zaleca się przede wszystkim tym z nas, którzy chcą zadbać o stan swoich zębów i dziąseł czy kontrolę nad masą ciała. Pamiętajmy, aby wdrażając naturalny ksylitol do swojej zdrowej diety – nie przekraczać zalecanej porcji dziennej (ponieważ możemy wówczas wywołać efekt przeczyszczający).