Chociaż nazwa „sok 100%” nie jest prawnie uregulowana – za najzdrowsze z soków uważa się właśnie te napoje, które posiadają na kartonach to oznaczenie. Tak zwane „soki 100%” powinny być całkowicie pozbawione dodatkowych słodzików – zapewniając pijącemu słodki, owocowy smak, uzyskany przy pomocy wyłącznie naturalnie występujących cukrów. Chociaż soki powszechnie uważa się za zdrowy napój – znacznie lepiej jest zjeść owoc czy warzywo w formie surowej. Jeśli jednak w naszej codziennej diecie nie może zabraknąć ulubionych napojów – warto sięgnąć po te soki, które zawierają najmniej cukru.
- Wychodząc z założenia, że „sok 100%” rzeczywiście oznacza produkt niedosładzany – każdy sok, w rozsądnej ilości, będzie dobrym wyborem. Najlepsze soki to jednak te, które są świeżo wyciskane – jeśli nie mamy możliwości samodzielnego wyciśnięcia soku w domu, warto kupować świeżo wyciskane, pasteryzowane (z oznaczeniem „NFC”). Niestety, znane nam wszystkim soki z koncentratu – zanim trafią na półkę w markecie, muszą przejść obróbkę termiczną w bardzo wysokiej temperaturze, co oznacza oczywiście utratę szeregu wartości odżywczych - mówi Sandra Kania, dietetyk - Niezależnie od tego czy zdecydujemy się na sok owocowy czy warzywny – na przykład popularny w ostatnim czasie sok z kiszonego buraka – powinniśmy wypijać go w ciągu dnia, tak aby wieczorem mógł ustąpić miejsca ziołowym naparom czy naturalnym herbatkom. Osobom, zmagającym się z problemami żołądkowymi, odradzam sok pomarańczowy i cytrynowy – w tej sytuacji z powodzeniem można zastąpić go znacznie lżejszym sokiem jabłkowym czy gruszkowym. Co ciekawe, jednym z najpopularniejszych soków o niskim indeksie glikemicznym – a więc takim, który śmiało mogą wypijać nie tylko osoby dbające o linię, ale i cukrzycy – jest sok z marchwi. Zawiera niewielkie ilości cukrów, a wypijany regularnie przez dłuższy czas – wpływa pozytywnie na stan wzroku, cery oraz na układ nerwowy. Tak czy inaczej – najrozsądniejszym rozwiązaniem dla osób, lubujących się w sokach, pozostaje zakup sokowirówki!