
Węglowodany, nazywane też cukrami, stanowią najczęściej ponad 70% całej zawartości kaszy. W zależności od konkretnego jej rodzaju – mogą przyjmować aż do 87% jej składu. Osoby, chcące ograniczyć węglowodany w codziennej diecie – powinny sięgać przede wszystkim po zdrową kaszę gryczaną, w której na 100 gramów przypada około 22 gramów węglowodanów. Dla przykładu – kasza manna, w porcji o tej samej gramaturze, ma zawartość 73 gramów cukrów. Wybór naturalnej kaszy jaglanej przypadnie do gustu nie tylko osobom, chcącym zadbać o swoją sylwetkę – ale również miłośnikom zdrowego stylu życia! Dzięki wysokiej zawartości białka – zapewnia optymalną dawkę energii na co dzień, a występujące w niej magnez i witamina B1 sprzyjają dobremu samopoczuciu. Co ciekawe, zdrowa kasza gryczana to cenne źródło przeciwutleniaczy, mających pozytywny wpływ na odporność. Nazywana „gryką siewną” - skutecznie obniża cholesterol (dzięki zawartej w niej lizynie i metioninie), a jako produkt bezglutenowy stanowi zdrową i smaczną propozycję dla osób zmagających się z celiakią. Inne, niskowęglowodanowe produkty, które warto wdrożyć w codzienną dietę to między innymi jajka, ryby oraz owoce morza, a także orzechy włoskie i grzyby. Kaszę gryczaną najczęściej podaje się z mięsem, warzywami i sosem - oraz w formie farszu, na przykład do pierogów czy gołąbków. Osoby, chcące wprowadzić prozdrowotne zmiany w swojej diecie – mogą zastąpić tradycyjny makaron w zupie, porcją naturalnej kaszy gryczanej (palonej lub niepalonej).
Zobacz naszą ofertę ekologicznych kasz.