Czy wiesz, że świeże liście kolendry zawierają ponad 90% wody? Prócz niej w ich skład wchodzą też węglowodany i białko – co ciekawe, to także źródło cennej witaminy K! Nie każdy z nas wie, że kolendra to roślina z rodziny selerowatych – występująca w obszarze śródziemnomorskim. W jej niewielkich rozmiarów zielonych liściach znajdziemy nie tylko żelazo, magnez czy wapń, ale także działające przeciwzapalnie związki fenolowe – stosowane w leczeniu między innymi alergii i cukrzycy. Smak kolendry bywa często porównywany do aromatu natki pietruszki – dlatego przez wielu z nas to właśnie zdrowa kolendra stosowana jest jako jej zamiennik. Jak się okazuje – kolendra posiada w sobie delikatne nuty cytrusowe (co sprawia, że jest tak chętnie wykorzystywana w kuchni tajskiej i meksykańskiej). Prócz nut smakowych – od znanej nam wszystkim dobrze natki pietruszki, kolendrę różni też struktura liści (natka posiada je nieco twardsze). Ekologiczną kolendrę warto stosować na co dzień jako zdrowy i smaczny dodatek do surówek, zup, mięs (szczególnie jagnięciny), sosów czy ziemniaków – zamiast wyżej wspomnianej natki pietruszki. Delikatnymi liśćmi kolendry z powodzeniem ozdobimy też talerz, na którym podajemy danie – co więcej, możemy wykorzystać też jej nasiona (na przykład do przygotowania prozdrowotnego, naturalnego naparu).

- Systematyczne stosowanie kolendry w swojej kuchni to nie tylko sprawdzony sposób na wsparcie układu krążenia, ale także wyciszenie i uspokojenie organizmu (ze względu na zawarty w niej linalol – główny składnik obecnego w niej olejku eterycznego) – zauważa Sandra Kania, dietetyk – Zdrowe, ekologiczne przyprawy coraz częściej zajmują ważne miejsce w wielu naszych kuchniach, co oczywiście – jako dietetyka – bardzo mnie cieszy! Pamiętajmy jednak, by produkty tego typu kupować wyłącznie w sprawdzonych i zaufanych miejscach.