Aby ugotować zdrową kaszę jęczmienną pęczak „na sypko” – wystarczy wypłukać ją w zimnej wodzie, a następnie wrzucić kaszę do gotującej się wody (w proporcji 1:2). Kolejnym etapem jej przygotowania będzie gotowanie pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut, a następnie – wchłonięcie nadmiaru wody (poprzez owinięcia garnka z kaszą kocem, również na około 20 minut). To właśnie tego typu działanie sprawia, że produkt staje się sypki i miękki – gotowy do doprawienia. Co ciekawe, miłośnicy wyrazistych smaków, niejednokrotnie decydują się na gotowanie kaszy jęczmiennej pęczak w bulionie (zarówno drobiowym, jak i warzywnym). Dlaczego warto wdrożyć ten rodzaj kaszy w swoją codzienną, zdrową dietę? Jednym z kilku istotnych powodów jest jej wysoka zawartość cennych dla układu nerwowego witamin z grupy B. Nie wszyscy wiedzą, że kasza jęczmienna pęczak zalecana jest też kobietom, które właśnie zostały mamami – ponieważ pozytywnie wpływa na proces laktacji. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie ekologiczna kasza pęczak znacząco obniża cholesterol, a zawarta w niej niacyna wykazuje działanie przeciwzapalne oraz regulujące wydzielanie sebum – dzięki czemu doskonale sprawdzi się w przypadku osób, mających problem z trądzikiem i łojotokiem.

 
- Kasza pęczak to smaczna, uniwersalna baza wielu dań, zarówno warzywnych, jak i mięsnych – mówi Sandra Kania, dietetyk – Sama bardzo chętnie ją kupuję, na przykład do zup, jakie przyrządzam. Pęczak to nie tylko źródło węglowodanów, ale także błonnika. Nie wszyscy wiedzą, że to właśnie ten typ kaszy pozytywnie wpływa na pracę trzustki i śledziony. To także naturalne remedium na kłopoty z trawieniem. Nie bez powodu to kaszę jęczmienną pęczak proponuje się osobom, przebywającym na dietach odchudzających – warto jednak pamiętać o tym, aby nie rozgotowywać jej, ponieważ rozgotowanie kaszy oznacza nic innego jak zwiększenie indeksu glikemicznego produktu.