Czy wiesz, że zdrowy karob zawiera nawet 3 razy więcej wapnia niż proszek kakaowy? Chociaż większość z nas kojarzy ten produkt z kakao – nie wszyscy wiedzą czym dokładnie jest i jaką rolę może odegrać w naszej codziennej, zdrowej diecie. Karob to nic innego jak proszek karobowy, pozyskiwany ze strąków drzewa karobowego, nazywanych „chlebem świętojańskim”. Drzewo to pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, a produkty z niego pozyskiwane to nie tylko wyżej wspomniany proszek, ale także melasa czy mączka. Karob nie od dziś uznawany jest za zdrowszy zamiennik dobrze znanego nam kakao – powstaje na skutek zmielenia strąków bez nasion (w przeciwieństwie do mączki, którą stanowią wyłącznie zmielone nasiona). Cechą charakterystyczną karobu jest jego interesujący, słodki smak oraz brązowy kolor – co sprawia, że jeszcze bardziej przypomina on kakao. Nic dziwnego, że tak wielu miłośników zdrowego stylu życia decyduje się na wdrożenie ekologicznego karobu w swoją codzienną dietę – urozmaicając nim wypieki oraz desery. Co ciekawe, karob niemalże w połowie składa się z węglowodanów – co oznacza, że stanowi cenne źródło energii, a jego smak jest słodki (w odróżnieniu od naturalnie gorzkiego kakao). Nie wszyscy wiedzą, że wysokiej jakości karob nie zawiera też kwasu szczawiowego, który w swoim składzie posiada kakao – a który, w zbyt wysokich ilościach, może zaburzyć pracę nerek. Karob wybierany jest też ze względu na swoją wysoką wartość odżywczą – oraz zawartość cennych składników, takich jak między innymi fosfor, żelazo, magnez, wyżej wspomniany wapń czy witaminy. Szczególną uwagę warto zwrócić na występujący w nim kwas galusowy – o działaniu przeciwzapalnym i antybakteryjnym.

 
- Dlaczego coraz więcej z nas stawia karob nad kakao? Ponieważ w karobie nie znajdziemy chociażby kofeiny, która może podrażniać żołądek – zauważa Sandra Kania, dietetyk – Składniki zawarte w karobie obniżają także poziom „złego” cholesterolu we krwi, a dzięki wysokiej zawartości wapnia czy żelaza, systematyczne spożywanie karobu poleca się osobom chcącym wzmocnić organizm przy anemii czy osteoporozie. Wybierając zdrowy karob dla siebie i swoich bliskich – zwróćmy uwagę na to czy produkt jest „bio”, czyli czy jego uprawa odbywała się w sposób ekologiczny, korzystny dla środowiska. Im więcej żywności bio w naszej kuchni, tym lepiej dla naszego zdrowia - chociażby ze względu na wyższą wartość witamin, antyoksydantów i innych składników odżywczych (w porównaniu do produktów standardowych, bez oznaczenia „bio”).