Nie wszyscy wiedzą, że jeden kwiat słonecznika może po przekwitnięciu posiadać nawet 2000 ziaren – z których wytwarza się lubiany przez wielu olej słonecznikowy (idealny do stosowania na zimno – na przykład do sałatek czy dressingów). To właśnie naturalny tłuszcz słonecznikowy posiada cenne dla naszego zdrowia właściwości – na czele ze wsparciem odporności. Ze względu na szybkie utlenianie się pod wpływem wysokiej temperatury – smażenie na tego typu oleju nie jest zalecane (jest to tak zwany „olej o niskim punkcie dymienia”). Ekologiczny olej słonecznikowy charakteryzuje się wyrazistym smakiem nasion słonecznika i żółtym kolorem – w jego składzie znajdziemy między innymi pozytywnie wpływającą na skórę witaminę A, poprawiającą ciśnienie krwi witaminę B6 oraz przyczyniające się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu fitosterole. Co ciekawe, olej słonecznikowy to także bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6 – w tym cennego, usprawniającego pracę serca i nerek, kwasu gamma-linolenowego. W ostatnim czasie niezwykle popularne stało się ssanie oleju słonecznikowego na czczo – czyli, innymi słowy, płukanie nim ust – mające na celu nie tylko wybielenie zębów czy odświeżenie oddechu, ale także zniwelowanie bólu zębów, zatok i kataru. Regularne płukanie jamy ustnej zdrowym olejem słonecznikowym pomoże także w leczeniu bólu gardła i zapalenia oskrzeli oraz zniweluje krwawienie dziąseł. Wybierając olej słonecznikowy – zarówno do ssania, jak i do stosowania w kuchni na co dzień - warto zwrócić uwagę na to, by był to produkt naturalny, zimnotłoczony, bez sztucznych dodatków i „ulepszaczy”. Stosowany zewnętrznie na skórę – nie powoduje powstawania zaskórników, działając przy tym odżywczo i rewitalizująco (szczególnie na cerę dotkniętą egzemą czy trądzikiem).

 
- Chociaż olej słonecznikowy sporej części z nas może wydawać się dość popularnym produktem, w wielu naszych kuchniach jego miejsce zastąpiły inne oleje roślinne… a szkoda! – mówi Sandra Kania, dietetyk – Wdrażając zdrowe, ekologiczne oleje w swoją codzienną dietę, łącząc ich lecznicze właściwości oraz wykorzystując zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie – przy odpowiedniej regularności – możemy liczyć na spektakularne efekty!