100% naturalny chrzan mielony stanowi ważny element wyposażenia przyprawnika w wielu domach – nie tylko w okresie Świąt Wielkanocnych! Korzeń chrzanu pobudza pracę pęcherzyka żółciowego oraz neutralizuje bakterie (dzięki czemu pozwala szybciej stanąć na nogi w czasie przeziębienia), a także wspiera pracę serca – dzięki redukowaniu poziomu złego cholesterolu we krwi. W sklepie ze zdrową żywnością z łatwością znajdziemy chrzan zarówno w postaci sypkiej (mielonej), jak i tartej – najczęściej z dodatkami. Zdrowy chrzan tarty sam w sobie również stanowi popularny dodatek do żywności – na przykład buraków ćwikłowych. Jaki chrzan warto wybrać, aby móc cieszyć się jego prozdrowotnymi właściwościami oraz wyrazistym, ostrym smakiem? Wybierając ekologiczny chrzan dla siebie i swoich bliskich z powodzeniem możemy sięgnąć zarówno po chrzan mielony – dobrze komponujący się z mięsem, marynatami oraz zupami - jak i ten w formie tartej. Naturalny chrzan dostarczy nam nie tylko cenną witaminę C, ale również fosfor czy wapń – odpowiedzialny za prawidłowe krzepnięcie krwi. Co ciekawe, indeks glikemiczny chrzanu jest bardzo niski – dlatego jego spożywanie zaleca się osobom będącym na diecie oraz leczącym się na cukrzycę. Naturalny chrzan to rowiązanie także dla tych z nas, którzy chcą wesprzeć pracę wątroby oraz zniwelować ryzyko wystąpienia anemii – ze względu na wysoką zawartość żelaza w jego sypkiej formie.

- Zdrowy korzeń chrzanu na szczęście łatwo jest „przemycić” w codzienną dietę – mówi Sandra Kania, dietetyk – Chrzanem możemy doprawić chociażby jajka - które sporo z nas wybiera na śniadanie - a dodawany do zup w okresie przeziębienia, stanowi ciekawą, naturalną alternatywę dla antybiotyku. Moim ostatnim odkryciem jeśli chodzi o chrzan w innej formie niż mielona - jest bezglutenowa pasta słonecznikowa, którą stosuję do kanapek. Jak się okazuje - naturalne wsparcie odporności i pracy serca nie musi być skomplikowane!