Pożywny hamburger dla wielu z nas zajmuje 1. miejsce w rankingu ulubionych fast foodów. Nic dziwnego! Soczyste mięso, świeże warzywa i aromatyczne sosy, jakimi wypełniona jest bułka – sprawiają, że to właśnie amerykańska kanapka jest tak chętnie wybierana zarówno na co dzień, jak i od święta. Czy jednak zdajesz sobie sprawę z tego jak wiele kalorii ma w sobie hamburger popularnej sieci fast food? W 100 gramach produktu znajdziemy aż 263 kalorie – co wcale nie oznacza, że po zjedzeniu smacznego hamburgera, uczucie sytości pozostanie z nami na dłużej. Dodając do kanapki duże frytki i colę – z 263 kalorii robi się nam już prawie 700 kalorii! A gdyby tak zastąpić standardowego hamburgera z sieciówki tym w wersji domowej? I czy to w ogóle możliwe? Zainspiruj się dzisiejszym przepisem, aby móc cieszyć się smakiem pysznych i zdrowych burgerów!
Do przygotowania burgera potrzebujesz:
- bezglutenowych bułek do hamburgerów
- mięsa wieprzowego lub – jeśli go nie jesz – wege-alternatywy dla niego, tak zwanego „burgera bezmięsnego”
- sera żółtego goudy
- plastra pomidora
- kawałków ogórka
- cebulki suszonej
- papryki długiej świeżej
- boczku (opcjonalnie)
- majonezu jajecznego lub wegańskiego
- oleju rzepakowego
Jak zrobić pożywnego burgera?
1. Bułki przekrój i opiecz w piekarniku – do czasu, aż staną się lekko zarumienione i chrupiące.
2. Dopraw mięso wieprzowe lub wege-burgera pieprzem i uformuj okrągły, płaski kotlet. Następnie usmaż go na oleju rzepakowym, a kiedy będzie gotowy – dosól według uznania.
3. Włóż między części bułki przygotowane warzywa i kotlet.
4. Delikatnie roztop na patelni ser żółty – a następnie dodaj go do swojego burgera.
5. Jeśli przyrządzasz hamburgera z boczkiem – przed dodaniem go do całości, smaż go na patelni do uzyskania chrupkości i zarumienienia.
6. Dodaj majonez i cebulkę suszoną.
7. Na koniec możesz dodatkowo podgrzać burgera w piecu – tak, aby składniki „przegryzły się” ze sobą
2. Dopraw mięso wieprzowe lub wege-burgera pieprzem i uformuj okrągły, płaski kotlet. Następnie usmaż go na oleju rzepakowym, a kiedy będzie gotowy – dosól według uznania.
3. Włóż między części bułki przygotowane warzywa i kotlet.
4. Delikatnie roztop na patelni ser żółty – a następnie dodaj go do swojego burgera.
5. Jeśli przyrządzasz hamburgera z boczkiem – przed dodaniem go do całości, smaż go na patelni do uzyskania chrupkości i zarumienienia.
6. Dodaj majonez i cebulkę suszoną.
7. Na koniec możesz dodatkowo podgrzać burgera w piecu – tak, aby składniki „przegryzły się” ze sobą
Smacznego!