Chociaż większość z nas kojarzy korzeń mniszka – nie wszyscy wiemy, że wypijany 3 razy dziennie po pół szklanki, może przyczynić się do uzyskania wielu korzyści zdrowotnych. Jakich? Przede wszystkim korzeń mniszka lekarskiego – nazywanego często „mleczem” - bogaty jest w żelazo, magnez oraz witaminę C i A. Regularne picie leczniczego naparu z mniszka pomoże nie tylko osobom chcącym uzupełnić niedobory – ale również tym z nas, którzy zmagają się ze schorzeniami dróg żółciowych oraz wątroby. Co więcej, to właśnie herbatka z mniszka pozwoli na zmniejszenie poziomu cukru we krwi, poprawi pracę układu trawiennego, a nawet przyczyni się do rozpuszczenia kamieni w pęcherzyku żółciowym i nerkach. Prozdrowotny korzeń mniszka lekarskiego z powodzeniem odtruje organizm poprzez oczyszczenie wątroby oraz wesprze leczenie niedokrwistości i ogólne wzmocnienie organizmu. Co ciekawe, napar z korzenia mniszka posiada także właściwości prebiotyczne – dzięki czemu odbudowuje florę bakteryjną, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju biegunek i stanów zapalnych. Zdrowy mniszek pomoże też w zwiększaniu diurezy – czyli szeregu czynności, związanych z oddawaniem moczu. Regularne picie naturalnej herbatki z korzenia mniszka sprawdzi się także osobom zmagającym się na co dzień z dną moczanową, brakiem łaknienia oraz niedostateczną produkcją żółci – która jest niezbędna do trawienia tłuszczów oraz do przyswajania witamin w nich rozpuszczalnych. Nie da się ukryć – zdrowa i przemyślana dieta to coś znacznie więcej niż wybór wysokiej jakości, certyfikowanej żywności. Decydując się na zakup naturalnych naparów i bio herbatek - inspirowanych domowymi sposobami leczenia naszych mam i babć - zwróć uwagę na skład produktów (polecamy te bez sztucznych dodatków i aromatów!).