Już 1 ząbek czarnego czosnku dziennie może zapewnić nam poprawę odporności – choć zalecane dobowe jego spożycie wynosi od 1 do 3 ząbków tego wyjątkowego produktu, nie wszyscy wiedzą, że to właśnie czosnek w wersji czarnej, dostarcza nam znacznie więcej cennych przeciwutleniaczy niż czosnek surowy. Tak zwany „czarny czosnek” to nic innego jak czosnek fermentowany w określonych warunkach – dzięki wysokiej zawartości znanej z prozdrowotnego działania s-allilocysteiny, cieszy się on sporym zainteresowaniem nie tylko wśród osób, które poszukują naturalnego, skutecznego sposobu wzmocnienia organizmu, ale wszystkich tych, którzy chcą zadbać o funkcjonowanie mięśni i stawów oraz wesprzeć pracę wątroby. Czarny czosnek znajdziemy dziś w sklepach ze zdrową żywnością oraz suplementami – zarówno w postaci suszonej, którą możemy wykorzystać chociażby do doprawiania sałatek, farszów czy potraw kuchni azjatyckiej, w formie wygodnych kapsułek (idealnych dla osób, którym zależy przede wszystkim na działaniu czosnku, a nie na jego walorach smakowych) oraz jako produkt nadający się bezpośrednio do spożycia. Jeśli decydujemy się na zakup właśnie takiego czosnku czarnego – miejmy na uwadze, aby przechowywać go w szczelnie zamkniętym, ciemnym i chłodnym miejscu. Nie wszyscy wiedzą, że uzyskanie czarnego czosnku odbywa się poprzez przechowywanie warzywa w kontrolowanej temperaturze i wilgotności przez około 30 dni – podczas których zachodzi reakcja brązowienia nieenzymatycznego (nazywana również reakcją Mailarda). Jak smakuje ten wyjątkowy produkt? Jego aromat zbliżony jest do umami – które występuje również w parmezanie czy sosie sojowym. Jeśli więc chcemy zadbać o swoje zdrowie, a przy tym zaskoczyć domowników i gości interesującymi smakami – jak najbardziej warto zaopatrzyć się w czosnek fermentowany! Pamiętajmy jednak, aby – decydując się na wdrożenie ekologicznego czosnku czarnego w swoje codzienne, zdrowe „menu” (niezależnie od jego formy) - zadbać o regularność jego przyjmowania!