Czy wiesz, że indeks glikemiczny kapusty kiszonej wynosi 15 – co sprawia, że jest ona klasyfikowana jako produkt o niskim IG? Regularne picie zdrowego soku z kapusty sprawdzi się jednak nie tylko osobom, chcącym uregulować poziom cukru we krwi – ale i tym z nas, którzy zamierzają zadbać o swoją wątrobę i układ pokarmowy. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie ekologiczny sok stymuluje perystaltykę jelit – dzięki czemu ułatwia oczyszczenie organizmu z toksyn. Nie wszyscy wiedzą, że kapusta zapewnia również uczucie sytości – co sprawia, że rzadziej sięgamy po niezdrowe przekąski w ciągu dnia. Jak pić sok z kapusty kiszonej, aby realnie wesprzeć swoje zdrowie? Przede wszystkim – należy robić to na noc, po ostatnim posiłku. Innym sposobem przyjmowania zdrowego soku jest picie go w ciągu dnia w niewielkich ilościach – 3 bądź 4 razy dziennie po 100-200 mililitrów. Aby poprawić odporność – część z nas decyduje się na wypijanie jednej szklanki soku z kapusty przed śniadaniem. Kapusta kiszona to naturalny prebiotyk, który dodatkowo pozytywnie wpływa na koncentrację, niweluje bóle głowy oraz zmniejsza stany zapalne. Zdrowy sok z kapusty to również źródło witamin – takich jak C, E, P czy B. W soku znajdziemy też żelazo, potas, magnez i wapń – dzięki czemu, poprzez jego picie, możemy naturalnie wzmocnić organizm. Miłośnicy zdrowego stylu życia sięgają po sok z kapusty również wtedy, kiedy zamierzają się odrobaczyć. Na obecność pasożytów wewnątrz człowieka mogą wskazywać symptomy takie jak bóle brzucha, zaparcia, wymioty, ogólne osłabienie, zmiany skórne oraz kłopoty ze snem.