Berberys zwyczajny – nazywany też „pospolitym” - to krzew o żółtych kwiatach, osiągający około 2 metrów wysokości. Chociaż dawniej w celach leczniczych stosowano głównie korzenie berberysu wraz z gałęziami – dzisiaj często sięga się też po owoce i liście tej niezwykłej rośliny. Nie bez powodu to właśnie naturalny owoc berberysu jest tak chętnie stosowany w codziennej diecie miłośników zdrowego stylu życia! Wysoka zawartość berberyny - czyli związku chemicznego o właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych i antydepresyjnych – sprawia, że coraz więcej z nas decyduje się na zakup nie tylko kapsułek powlekanych z berberyną, ale również samych w sobie owoców. Jak należy je spożywać? Dobrym pomysłem będzie zarówno forma surowa – jak i suszona. Naturalna herbatka z owoców berberysu to nie tylko szybki sposób na codzienne zapewnienie sobie odpowiedniej dawki prozdrowotnej berberyny – ale również smaczna alternatywa dla tradycyjnej herbaty! Nie wszyscy wiedzą, że to właśnie berberyna zwiększa glikolizę, pozwalając tym samym na łatwiejszy rozkład cukru w komórkach. Herbatkę berberysową zaleca się więc nie tylko osobom chcącym złagodzić dolegliwości na tle pokarmowym (na czele z nudnościami i wzdęciami), ale również obniżyć poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.

- Berberyna znana jest przede wszystkim ze swojego działania zmniejszającego insulinooporność, jednak to niejedyna jej zaleta – mówi Sandra Kania, dietetyk – Insulinooporność, czyli obniżona wrażliwość na insulinę, dotyka bardzo wielu z nas – objawiając się między innymi częstą ochotą na słodycze, sennością w ciągu dnia oraz zaburzeniami koncentracji. Niestety, insuplinooporność może prowadzić do kłopotów z zajściem w ciąży – dlatego tak ważne jest, aby pamiętać o regularnych badaniach.