Czy wiesz, że zdrowy ryż dziki – dobrze komponujący się zarówno z drobiem, dziczyzną, jak i owocami morza – powinno gotować się w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu przez około 45 minut? Naturalny ryż dziki to nic innego jak ziarno trzcinowatej rośliny wodnej o nazwie Zizania palustris – uprawianej w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Ryż tego typu charakteryzuje się wydłużonymi, smukłymi ziarnami o ciemnej barwie oraz delikatnie orzechowym, ziemistym smakiem. Co ciekawe, ryż dziki wykorzystamy w kuchni w zasadzie w ten sam sposób co dobrze znany większości z nas ryż biały – nie wszyscy wiedzą jednak, że dzięki wysokiej zawartości cennych składników mineralnych i antyoksydantów, uznawany bywa za „superfood”, czyli żywność naturalną, pełnowartościową i nieprzetworzoną, wykazującą wyjątkowe działanie prozdrowotne. Ekologiczny ryż dziki zawiera także spore ilości błonnika pokarmowego – który nie tylko usprawnia perystaltykę jelit, ale także niweluje stany zapalne w organizmie, sprzyja usuwaniu toksyn czy obniża poziom cholesterolu. Ryż dziki nie bez powodu znajduje ważne miejsce w jadłospisie diabetyków i osób zmagających się z celiakią. Co więcej, ze względu na swój bardzo dekoracyjny charakter – chętnie stosowany jest do bardziej wymyślnych potraw, również tych egzotycznych. Wybierając ryż tego typu do wykorzystania w swojej kuchni, warto zwrócić uwagę na jakość samego w sobie surowca – ponieważ to właśnie od niego zależy finalny produktu.