Czy wiesz, że bazylia występuje w aż 150 odmianach? To właśnie naturalna, ekologiczna bazylia pospolita stanowi nie tylko ciekawy dodatek do dań (głównie do zup, ryb i potraw duszonych), ale również zdrowy element codziennej, przemyślanej diety. Bazylia z powodzeniem poprawia trawienie, niweluje wzdęcia oraz stany zapalne w organizmie – co więcej, pozytywnie wpływa na układ nerwowy, dzięki czemu wielu z nas uważa ją za naturalny środek uspokajający. Bazylia zawiera również cenne sole mineralne i garbniki – a dzięki właściwościom stymulującym wydzielanie soków trawiennych, ułatwia przemianę materii. Nie bez powodu to właśnie zdrową bazylię niejednokrotnie wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym – jako dodatek do kremów czy masek, które nie tylko odświeżają skórę, ale także przyspieszają jej regenerację. To, co warto wiedzieć o bazylii to również fakt, że zawarte w niej olejki działają odstraszająco na muszki oraz komary – a przykładanie świeżych liści rośliny do ran po ukąszeniach, łagodzi obrzęk i ból.

- Ciekawą odmianą bazylii, prócz tej pospolitej, jest bazylia azjatycka, zwana „tulsi” - mówi Sandra Kania, dietetyk – Zarówno ekologiczną bazylię pospolitą, jak i tę w azjatyckiej odmianie – znajdziemy w sklepie z bio żywnością i suplementami. Tulsi nazywana jest „eliksirem życia”, a dzięki działaniu wzmacniającym komórki nerwowe mózgu – pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Co więcej, tulsi to również wsparcie pamięci i koncentracji – oraz naturalny środek pomocniczy w leczeniu nerwicy żołądka.