Czy wiesz, że rosnący w Polsce hibiskus może osiągać nawet 3 metry wysokości? Choć pochodzi z Azji – dzisiaj występuje zwłaszcza w Afryce, Australii, Filipinach i Brazylii. Co ciekawe, hibiskus – nazywany także „różą chińską” czy „ketmią” - większości z nas kojarzy się z pięknymi kwiatami w intensywnie czerwonym kolorze oraz lekko kwaskowatym smaku. I choć smak rzeczywiście nie należy do tych słodkich – kwiaty hibiskusa mogą być nie tylko czerwone, ale również białe, żółte, pomarańczowe, fioletowe i niebieskie. Surowcem wykorzystywanym w zielarstwie nie jest sam w sobie kwiat hibiskusa – ale jego kielich i kieliszek. W sklepach ze zdrową żywnością z powodzeniem znajdziemy produkty na bazie naturalnego hibiskusa – głównie ekologiczne herbatki, które – wypijane regularnie – mogą przynieść nam realne korzyści dla zdrowia i samopoczucia.
Co leczy hibiskus?
Hibiskus to cenne źródło obniżających poziom cholesterolu przeciwutleniaczy – niwelujących ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz zawał. Ekologiczna herbatka z naturalnego hibiskusa skutecznie wspiera układ krążenia – dlatego jej regularne picie zalecane jest przede wszystkim osobom chcącym oczyścić tętnice z odkładających się w nich złogów tłuszczowych.
- Hibiskus z powodzeniem obniża ciśnienie, działa przeciwbakteryjnie i zapalnie – mówi Sandra Kania, dietetyk – Moi pacjenci piją go też w czasie przeziębienia i grypy – dzięki wysokiej zawartości witaminy C wspomaga walkę organizmu z infekcją. Co więcej, napar z hibiskusa przyspiesza też przemianę materii – dlatego codzienne jego stosowanie powinny rozważyć osoby, chcące zdrowo i skutecznie pozbyć się dodatkowych kilogramów.
Gdzie znaleźć przeciwutleniacze?
O przeciwutleniaczach jest ostatnio bardzo głośno – nazywane również „antyoksydantami” czy „antyutleniaczami” związki chemiczne, mają za zadanie głównie ochronę organizmu przed niszczącym go stresem oksydacyjnym. To właśnie stres oksydacyjny powoduje nadmierną produkcję wolnych rodników – czyli, innymi słowy, atomów bez pary. Aby lepiej zrozumieć istotę przeciwutleniaczy – warto wiedzieć, że każdy atom tlenowy w organizmie człowieka powinien posiadać parzystą liczbę elektronów, dlatego – w skrajnych przypadkach – wolne rodniki mogą powodować zniszczenie struktury białek, powodując między innymi miażdżycę, przedwczesne starzenie się skóry, inne dolegliwości związane ze skórą (takie jak nowotwór skóry czy egzema), choroby układu nerwowego (między innymi udar), niewydolność nerek i trzustki, cukrzycę czy nieżyt żołądka.
- Zdrowe antyoksydanty znajdziemy w całym szeregu ekologicznych produktów spożywczych, między innymi w pomidorach, czosnku, jarmużu, czarnej porzeczce i kiwi – dodaje Sandra – Najważniejsze z antyoksydantów to luteina, koenzym Q10, witaminy A, C, E i selen, które można przyjmować nie tylko z żywnością, ale również w kapsułkach powlekanych. Ciekawym produktem, na który warto zwrócić uwagę jest bezglutenowa kombucha z dodatkiem hibiskusa – obniżająca poziom złego cholesterolu oraz wspierająca organizm w walce z przeziębieniem!