22.12.2023 rozpoczęła się zima – świetny czas, aby do swojej codziennej, zdrowej diety dodać aromatyczną herbatę zimową. Dlaczego picie tak zwanej „zimowej herbatki” jest tak ważne w sezonie szalejących infekcji i przeziębień? Ponieważ to właśnie w ten sposób z powodzeniem możemy poprawić swoją odporność! Aby przygotować rozgrzewającą, zimową herbatę – warto zaopatrzyć się w jej podstawę. Mowa oczywiście o samym w sobie produkcie – doskonałą bazą do przygotowania tej w wersji zimowej będzie już doprawiony rooibos (chociaż bywa nazywany „herbatą życia”, jest to nie herbata, a napar z krzewu afrykańskiego, działający między innymi uspokajająco i przeciwzapalnie). Co więcej, ekologiczny rooibos wykazuje pozytywny wpływ na drogi oddechowe oraz kondycję układu pokarmowego. Wybierając gotową mieszankę do picia – warto zwrócić uwagę na składniki, jakie towarzyszą naparowi z krzewu afrykańskiego. Dobrze, gdy w zimowej herbacie znajdzie się łagodzący ból gardła cynamon czy działający przeciwbólowo miodokrzew. Nie wszyscy wiedzą, że to właśnie on pomaga w utrzymaniu pięknej skóry i zdrowych włosów. Jak się okazuje – dobra herbata zimowa nie jest jedynie pyszna i aromatyczna, ale także… korzystna dla zdrowia, formy oraz naszego wyglądu! Aby świąteczna herbatka była jeszcze smaczniejsza – warto dodać do niej pokrojoną w plasterki pomarańczę oraz łyżeczkę ulubionego miodu (zawsze po wystygnięciu naparu – inaczej miód może stracić swoje właściwości!). Ciekawym dodatkiem do herbaty zimowej będzie także anyż – nadający jej nie tylko charakterystycznego aromatu, ale także wspomagający leczenie uporczywego kaszlu, na który jesteśmy narażeni o tej porze roku.

 
- Nie ulega wątpliwości, że to właśnie herbata zimowa pozwala „przemycić” nam całe mnóstwo przypraw do swojej codziennej, zdrowej diety – mówi Sandra Kania, dietetyk – Niestety, wielu z nas do ich kwestii podchodzi bez większego zastanowienia, a przecież to właśnie zdrowe przyprawy pozwalają nam na zachowanie świetnej ogólnej kondycji organizmu. Co ciekawe, osoby zgłębiające Ajurwedę doskonale wiedzą jak ważne (według niej) jest zachowanie równowagi wszystkich sześciu smaków – którą możemy osiągnąć właśnie poprzez przemyślane, świadome stosowanie przypraw. Nie bójmy się dodać więc do zimowej herbatki kardamonu, goździków czy… liści mięty – dla uzyskania świeżego, dodającego energii aromatu.