
Czy wiesz, że owoce z drzewa graviola o tej samej nazwie mogą osiągać do 30 centymetrów długości? Biorąc pod uwagę ich szerokość – około 15 centymetrów – nie da się oprzeć wrażeniu, że te wyjątkowe, jasnożółte owoce należą do naprawdę sporych. Graviola to nic innego jak drzewo, rosnące w krajach o tropikalnym klipacie. Flaszowiec miękkociernisty – bo tak nazywa się w języku polskim – dorasta do około 5-7 metrów oraz kwitnie przez cały rok. Co ciekawe, owoce cennej gravioli uznawane są przez ludność afrykańską i południowoamerykańską za prozdrowotne. Jak się jednak okazuje, korzyści dla zdrowia możemy czerpać nie tylko z nich, ale również z innych elementów rośliny, na przykład liści czy żywicy. Część z nas może kojarzyć owoc gravioli pod nazwą „guanabanana”, a sam jego smak porównywalny bywa do ananasa lub kwaśnego banana. Nie wszyscy wiedzą, że to właśnie prozdrowotne owoce gravioli wykazują działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Co więcej, ich regularne spożywanie wspiera regulowaniu ciśnienia krwi, niweluje stres oraz pomaga w zasypianiu. Biały miąż owocu przypomina nieco słodki krem – sam w sobie owoc jest z kolei niezwykle miękki, rozpływający się niemalże w dłoniach. Działanie owocu gravioli spodoba się również tym z nas, którzy poszukują naturalnego, bezpiecznego sposobu na usprawnienie procesów przemiany materii – oraz zmniejszenia poziomu zmęczenia odczuwanego na co dzień. W sklepach ze zdrową żywnością i ekologicznymi suplementami najczęściej znajdziemy graviolę w wygodnej formie kapsułek, zawierających ekstrakt z jej owoców. Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów, minerałów oraz witamin – może realnie wesprzeć funkcjonowanie organizmu nie tylko w okresie zimowym.