Chociaż w 100% bezglutenowe produkty spożywcze są dziś na wyciągnięcie ręki – i wielu z nas chętnie z nich korzysta! - nie wszyscy wiemy czym dokładnie jest gluten, w jaki sposób wpływa na nasz organizm, a przede wszystkim... gdzie występuje! Jak się okazuje – gluten znajdziemy głównie w pszenicy i jej odmianach, w jęczmieniu i życie, a także w tak zwanych „zbożach hybrydowych” (na przykład w pszenżycie). Gluten to nic innego jak wspólna nazwa, określająca białka występujące w ziarnach zbóż – kiedy mąka mieszana jest z wodą (podczas robienia ciasta) to właśnie białka glutenu tworzą lepką sieć, która sprawia, że ciasto staje się lepkie i ciągliwe, a wypiek finalny – puszysty, odporny na wysychanie. Siłą rzeczy – gluten znajdziemy nie tylko w daniach mącznych (takich jak kluski, pierogi, makaron), ale także w pieczywie, większości ciast i ciasteczek, w płatkach śniadaniowych, niektórych zupach i sosach, a także... w piwie (w którego produkcji wykorzystywany jest słód jęczmienny). Chociaż nie wszyscy z nas muszą rezygnować z glutenu w diecie (ze względu na jego nietolerancję, która objawia się między innymi bólem brzucha, wzdęciami czy nudnościami) – produkty bezglutenowe coraz częściej goszczą na naszych stołach. Do najpopularniejszych zbóż bez glutenu zaliczyć można chociażby znaną nam wszystkim dobrze kukurydzę, a także grykę, quinoę i amarantusa.
- O glutenie swego czasu mówiło się bardzo wiele, jednak warto pamiętać, że nie wszyscy powinni rezygnować z jego udziału w diecie – zauważa Sandra Kania, dietetyk – Jeśli Twoje samopoczucie po zjedzeniu makaronu, pierogów czy pizzy zmienia się, a w dodatku pojawiają się dolegliwości na tle pokarmowym, prawdopodobnie warto zrobić sobie przerwę od glutenu i zaobserwować reakcję organizmu. W sklepie z bio żywnością z powodzeniem dostaniemy dziś szereg produktów bezglutenowych – również ciast i ciasteczek!