Czy wiesz, że pod japońską nazwą „genmaicha” kryje się połączenie 2 składników – zielonej herbaty i ziarenek brązowego ryżu? Ten interesujący duet był dawniej uznawany w Japonii za napój dla osób najbiedniejszych – pozwalający zarówno na nawodnienie się, jak i najedzenie. Co ciekawe, dodany do herbaty ryż, nie tylko zwiększał jej objętość, ale również pozwalał na uzyskanie dodatkowego aromatu. Chociaż kiedyś genmaichę pili rzeczywiście najubożsi – ci, których nie było stać na picie samej senchy – dzisiaj tego rodzaju produkt spotyka się z uznaniem nie tylko osób, lubiących nietuzinkowe połączenia, ale również wyrafinowanych miłośników wysokiej jakości herbaty. Dzięki niskiej zawartości kofeiny ze względu na zaledwie 50% senchy w produkcie oraz bogactwo minerałów, jakie daje zdrowy ryż (w którym znajdziemy między innymi potas i magnez), regularne spożywanie genmaichy pozytywnie wpływa na nasze zdrowie – naturalnie wzmacniając organizm. Nie wszyscy wiedzą, że cechą charakterystyczną tego typu herbaty jest nie tylko jej specyficzny, rdzawo-zielony kolor, ale również smak – w którym z łatwością wyczujemy… orzechy! Genmaichy nie można odmówić nie tylko intensywności smaku, ale również uczucia orzeźwienia, jakie daje oraz pozytywnego wpływu na układ trawienny – dlatego też „popcorn tea” (ponieważ taki przydomek zyskała na całym świecie), tradycyjnie, nadal podaje się do posiłków. Genmaicha zwykle pita jest też przez japońskich mnichów podczas długotrwałych postów – wszystko za sprawą ryżu, który dodaje sił do działania w ciągu dnia. Jak się okazuje, to właśnie on dostarcza herbacie również cennych witamin – między innymi tych z grupy B – dzięki czemu ekologiczna genmaicha polecana jest osobom przemęczonym i zestresowanym. Co więcej, podobnie jak inne japońskie, zielone herbaty – nie brakuje w niej wartościowych katechin i antyoksydantów, które wspomagają walkę ze szkodliwymi wolnymi rodnikami.
 
- Zielona herbata staje się coraz to bardziej popularna w Polsce, co możemy zauważyć chociażby po ofertach wielu kawiarni – mówi Sandra Kania, dietetyk – Czarną, klasyczną herbatę dobrze jest przynajmniej raz na jakiś czas zamienić na tę zieloną, słynącą z korzystnego wpływu zarówno na naszą formę, jak i na urodę. Dzięki temu, że zielona herbata wykazuje działanie stymulujące metabolizm, realnie przyspiesza odchudzanie oraz wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn. Co więcej, obniża także poziom cukru we krwi – dzięki czemu świetnie sprawdzi się osobom, chorującym na cukrzycę. Wybierając ekologiczną herbatę dla siebie i swoich bliskich, zwróćmy uwagę na jej skład – im prostszy, tym lepszy! Wysokiej jakości herbaty zielonej, również genmaichy, szukajmy w sklepach ze zdrową, certyfikowaną żywnością.