Zdrowa herbata miętowa staje się coraz to chętniej wypijana przez wielu z nas – jej optymalna dawka wynosi około 1,5-3 gramy liścia mięty trzy razy dziennie (dla osoby dorosłej). Miętę najczęściej spożywa się w formie naturalnego naparu – który nie tylko pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz niweluje niestrawności, ale również wspaniale odświeża, koi nerwy, a nawet łagodzi ból stawów. Herbata z liści mięty - stosowana po posiłku – działa niczym środek rozkurczowy, a przy migrenie – z powodzeniem usuwa ból. Co ciekawe, obecny w liściach mięty kwas rozmarynowy sprawdzi się na wszelkiego rodzaju zapalenia – jest również przeciwutleniaczem, co oznacza, że usuwa wolne rodniki z organizmu, wspierając tym samym zachowanie dobrego zdrowia, samopoczucia i wyglądu. Liść mięty występuje dziko nie tylko niemal w całej Europie – wyjątkiem jest tu Islandia – ale również na Kaukazie i Syberii oraz Azji Środkowej i Zachodniej. W Polsce liście mięty znajdziemy przede wszystkim na terenach zalewowych. Systematyczne picie ekologicznego naparu z mięty poleca się tym osobom, które potrzebują naturalnego wzmocnienia organizmu i chcą zniwelować ryzyko przeziębienia – co ciekawe, to właśnie naturalny liść mięty pozwala także na zachowanie odpowiedniego nawilżenia błony śluzowej jamy ustnej.
Osoby, zmagające się z wysokim ciśnieniem, docenią szczególnie jedną właściwość liścia mięty – obniżanie ciśnienia. Uniwersalne, prozdrowotne działanie mięty, możliwość stosowania jej zarówno w gorącej, jak i zimnej wodzie (polecamy lemoniadę na bazie cytryny, limonki i liści mięty!) oraz niska cena naparu z tego popularnego zioła to tylko kilka z powodów, dla których warto wdrożyć ekologiczną miętę w swoją codzienną dietę.