Dynia – zwykle kojarzona z Halloween i wycinaniem z niej… przerażających uśmiechów! Czy jednak aby na pewno jedynie do tego się nadaje? Oczywiście, że nie! Żeby połączyć zabawę i pożyteczność w jedno, warto wykorzystać to, co wyjmiemy ze środka dyni – przygotowując z jej zawartości smaczny posiłek czy przekąskę. Zanim przedstawię jednak parę szybkich przepisów na bazie aromatycznej dyni, chcę przedstawić Wam jej właściwości oraz zalety regularnego spożywania tego wyjątkowego produktu! Nie wszyscy wiedzą, że porcja 80 gramów dyni gotowanej zawiera zaledwie 10 kalorii, 0,5 gramów wartościowego białka, 0,2 gramy tłuszczu, 1,5 grama węglowodanów i 1,4 grama cukru. Co więcej, w zdrowej dyni znajdziemy również 1,2 gramy błonnika, 67 miligramy potasu czy 6 miligramów witaminy C.
Ekologiczna dynia wspiera zdrowie naszej skóry – przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które realnie pomagają opóźniać procesy starzenia. Co ciekawe, witamina C nie jest naturalnie wytwarzana przez organizm - dlatego tak ważne jest, abyśmy dostarczali ją sobie wraz z dietą. Witamina C uczestniczy również w tworzeniu kolagenu, który odpowiada za jędrność i odpowiedni koloryt skóry. Witamina C pomaga także zapobiegać powstawaniu siniaków oraz wspomaga gojenie się ran. Z kolei zawarta w dyni witamina E stanowi doskonały przeciwutleniacz – wraz z witaminą C wspiera ochronę skóry przed uszkodzeniami słonecznymi i suchością.
Zdrowa skóra to za mało? Pyszna dynia to również naturalny sposób na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego. Jak wskazuje jej jasnopomarańczowy kolor – zawiera beta-karoten, który po spożyciu przekształca się w witaminę A. To właśnie ta cenna witamina odgrywa ważną rolę w stymulowaniu funkcji odpornościowych. Z kolei witamina C również przyczynia się do tego rodzaju aktywności, poprawiając aktywność komórek odpornościowych oraz zwiększając liczbę białych krwinek.
Czy wiesz, że jedna filiżanka dyni dostarcza 200% dziennego zalecanego spożycia witaminy A, która wspomaga wzrok poprzez ochronę rogówki (zewnętrznej powierzchni oka) i poprawia widzenie w nocy? W dyni znajdziemy również luteinę i zeaksantynę, które mogą chronić oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmą.
Co więcej, pomarańczowy kolor dyni to znak, że jest ona bogata w potas, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi, wzmocnić kości i zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i kamieni nerkowych. Jak by tego było mało, dynia bogata jest w błonnik, który pomaga w zdrowej kontroli masy ciała oraz obniżaniu poziom cholesterolu.
Nie wiesz w jakiś sposób wdrożyć dynię w swoją codzienną, zdrową dietę? Postaw na aromatyczny, sycący krem dyniowy!
Do jego przygotowania potrzebujesz:
- 2 posiekanych cebul
- 1 łyżki oliwy z oliwek
- 2 posiekanych ząbków czosnku
- około 800 gramów posiekanego miąższu dyni (z pestkami)
- 100 gramów soczewicy czerwonej łuskanej
- 1/2 małego opakowania tymianku (zerwanych liści plus dodatkowej porcji do podania)
- 1 litra gorącego bulionu warzywnego
- szczypty soli i cukru
- 50 gramów śmietany
Jak przygotować zdrowy krem z dyni?
Rozgrzej olej w dużej patelni. Smaż cebulę, aż zmięknie i zacznie się złocić. Dodaj czosnek, miąższ dyni, soczewicę i tymianek, a następnie wlej gorący bulion. Dopraw, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż soczewica i warzywa będą miękkie.
W międzyczasie umyj pestki dyni. Usuń miąższ, który nadal do nich przylega, a następnie osusz je papierem kuchennym. Rozgrzej 1 łyżeczkę oleju na patelni nieprzywierającej i smaż pestki, aż zaczną podskakiwać i pękać. Często mieszaj, ale przykryj patelnię w międzyczasie, aby pestki nie wyleciały. Gdy pestki będą przypominać prażone orzechy, dodaj szczyptę soli i szczyptę cukru i dobrze wymieszaj.
Zmiksuj ugotowaną mieszankę dyniową blenderem ręcznym lub w robocie kuchennym – do uzyskania pożądanej gładkości. Dodaj śmietanę i zmiksuj ponownie. Dopraw do smaku.
Inną, ciekawą propozycją podania dyni pozostaje hummus – zrobisz go z:
- 1 małej dyni (około 500 gramów)
- oliwy z oliwek do pieczenia
- 2 obranych ząbków czosnku
- soku z połowy cytryny
- 2 łyżek pasty tahini
- 400 gramów puszki ciecierzycy (odsączonej)
- 1 czerwonej papryki (pozbawionej pestek i pokrojonej w plasterki)
- 1 żółtej papryki (pozbawionej pestek i pokrojonej w plasterki)
- mini paluszków chlebowych i chipsów typu „pita” do podania
Jak zrobić hummus dyniowy?
Odetnij górę dyni, około 2/3 wysokości. Usuń pestki dyni, a następnie wydrąż miąższ z dna i pokrywki.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C/180°C z termoobiegiem/gaz 6. Pokrój miąższ dyni na kawałki i włóż do brytfanny z czosnkiem i sporą ilością oleju. Dopraw, a następnie piecz przez 45 minut, aż będzie bardzo miękki. Pozostaw do ostygnięcia.
Wrzuć dynię do robota kuchennego lub miksera wraz z sokami z brytfanny i czosnkiem. Dodaj sok z cytryny, pastę tahini i ciecierzycę. Dopraw solą i zmiksuj na pastę – możesz dodać nieco więcej oleju, jeśli jest za gęsta. Przełóż hummus z powrotem do dyni i podawaj z papryką, paluszkami chlebowymi i chipsami.
Po przygotowaniu dyniowych pyszności… czas na wycinaniu lampionu z uśmiechem!
A Ty, jakie dania z wykorzystaniem dyni, przyrządzasz jesienią?