Chociaż regularne picie herbaty z pokrzywy skutecznie zmniejsza obrzęki ciała – warto pamiętać, aby nie przesadzać z jej ilością (maksymalna dawka naparu z pokrzywy na dzień to 4 filiżanki). Zdrowa pokrzywa znana jest od lat – stosowały ją nasze babcie i mamy, a dziś gości w wielu domach, z powodzeniem przyspieszając metabolizm, wzmacniając włosy i paznokcie, a nawet – dzięki działaniu moczopędnemu – wspierając leczenie kamicy nerkowej. Nie da się ukryć – pokrzywa większości z nas kojarzy się z parzeniem, czyli nieprzyjemnym uczuciem, które następuje po jej dotknięciu. Dlaczego pokrzywy parzą? Ze względu na uwalniający się z nich podczas dotyku drażniący płyn – złożony z kwasu mrówkowego (tego samego, który występuje w jadzie mrówek), histaminy i acetylocholiny. Co ciekawe, miłośnicy medycyny ludowej twierdzą, że parzenie pokrzyw niweluje bóle reumatyczne – ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne. Znacznie lepsze dla zdrowia i samopoczucia człowieka będzie jednak spożywanie zdrowej, ekologicznej herbatki z liści pokrzywy – skutecznie poprawiającej nie tylko trawienie, ale również stan naszej cery (szczególnie przy trądziku). Naturalny napar z liści pokrzywy oczyszcza organizm, a zawarte w nim cenne dla zdrowia antyoksydanty opóźniają procesy starzenia się skóry.
- Smak zdrowej herbatki z liści pokrzywy warto urozmaicić jednym z wielu rodzajów miodu – mówi Sandra Kania, dietetyk – Aby jednak miód zachował swoje prozdrowotne właściwości – warto pamiętać o dodawaniu go do naparu wtedy, kiedy ma on już temperaturę pokojową. Łączenie naturalnego miodu z gorącymi napojami nie jest najlepszym pomysłem – wówczas miód wzbogaci naszą herbatkę wyłącznie swoim smakiem, pozbywając się wszelkich cennych dla zdrowia właściwości.