Czy wiesz, że przeciętny Polak zjada około 150-200 jajek rocznie? Łatwo można wyliczyć, że daje to spożycie na poziomie połowy jajka dziennie, a znakomita ich większość spożywana jest w formie… jajecznicy! Jak się okazuje, to najpopularniejsze w Polsce danie z jajek. Wynika to nie tylko z jej prostoty, ale także z uniwersalności. Co ciekawe, większość z nas posiada swój indywidualny przepis na nią – uwzględniając ulubiony stopień ścięcia jajek czy dodanie określonych warzyw. Niestety, niejednokrotnie uporczywe przywieranie dania do patelni może skutecznie zmniejszyć ochotę na nie – dlatego też, decydując się na zrobienie domowej, aromatycznej jajecznicy, zwróćmy uwagę na dobór patelni. Najlepiej jest używać tej z powłokami nieprzywierającymi, dzięki czemu unikniemy niechciane przywierania jajecznicy do patelni. Co więcej, ważnym aspektem przyrządzania jajecznicy jest też dobór odpowiedniego tłuszczu – który ma wpływ na smak i teksturę jajecznicy. Najbardziej klasycznym wyborem w polskiej kuchni jest masło, które nadaje jajecznicy delikatnego, kremowego smaku. Mniej popularnym wyborem pozostaje oliwa z oliwek - lżejszy i zdrowszy tłuszcz. Co istotne, oliwa dodaje lekko owocowego smaku, jednak może zmienić nieco charakter jajecznicy (szczególnie jeśli jest z pierwszego tłoczenia). Rzadziej stosowany w przygotowaniu tej „śniadaniowej potrawy” jest smalec - nadający całości bogatego, wyrazistego smaku. Smalec dobrze sprawdza się w połączeniu z mięsnymi dodatkami, takimi jak między innymi boczek. To, co ważne, to również dobór odpowiednich dodatków. Chociaż klasyczna jajecznica - smażona na maśle, bez dodatków, wyłącznie z odrobiną soli i pieprzu - jest świetnym, uniwersalnym rozwiązaniem, wielu z nas traktuje ją jako czyste płótno (gotowe do przyjęcia ulubionych dodatków!). Najpopularniejszym wyborem pozostaje podsmażona cebulka, która dodaje jajecznicy aromatu i słodyczy. Równie popularnym dodatkiem są pomidory – nadające całości lekkości oraz kwaskowatego smaku. Jesienią dobrym rozwiązaniem będzie dodanie grzybów do jajecznicy - należy jednak pamiętać, aby najpierw je podsmażyć, a później dodać jajka. Wiele osób twierdzi, że nie ma nic lepszego od jajecznicy z kurkami – dlatego też warto przetestować jej grzybową wersję! Jeśli chcemy, aby nasza jajecznica była bardziej treściwa, możemy dodać także boczek, szynkę lub pokrojoną drobno kiełbasę. Najpopularniejszą w Polsce jajecznicą pozostaje jednak ta z dodatkiem szczypiorku – o odświeżającym smaku i aromacie. Naturalnie, wybór dodatków do jajecznicy zależy w dużej mierze od osobistych preferencji smakowych oraz efektu, jaki chcemy osiągnąć. Jeśli zależy nam na klasycznym smaku, postawmy na masło, boczek, szczypiorek. Mamy ochotę na jajecznicę w nietuzinkowej wersji? Połączmy jajka z serem feta, pokrojona papryką i odrobiną gałki muszkatołowej. Pamiętajmy, że finalny smak odzwierciedla zwykle jakość zastosowanych w daniu produktów – dlatego też warto wybierać je z niezwykłą starannością.