Czy wiesz, że zdrowe bataty zawdzięczają swój słodki smak suchej masie (stanowiącej około 27% warzywa), w skład której wchodzi skrobia, białko oraz około 2% cukrów? To właśnie naturalne cukry odpowiedzialne są za przyjemny, słodki smak tych pochodzących z Ameryki Południowej warzyw – często mylonych z ziemniakami. Co ciekawe, to właśnie naturalne bataty stanowią skarbnicę beta-karotenu, witaminy B i C, a także wspierającego kości i zęby fosforu oraz niezbędnego do produkcji hemoglobiny żelaza. Bataty – w porównaniu do polskich ziemniaków – zawierają więcej witaminy E, która nie bez powodu nazywana jest zarówno „witaminą młodości”, jak i „płodności”. Zdrowe bataty poleca się między innymi sportowcom – którzy chętnie wykorzystują je w przygotowaniu odżywczych, smacznych posiłków. Słodki smak batatów warto połączyć z guacamole, tzatzikami, hummusem – lub wykorzystać je do przygotowania aromatycznego kremu, wege-kotletów czy sycących krokiecików. Co ciekawe, frytki z batatów mogą stanowić bardziej wartościową alternatywę dla ziemniaczanych frytek z „fast-foodów” - o ile przygotujemy je przy użyciu beztłuszczowej frytkownicy.

- Bataty nie od dziś znane są ze swoich właściwości przeciwzapalnych – zauważa Sandra Kania, dietetyk – To źródło węglowodanów, które pomoże nam w przypadku kłopotów trawiennych, a którego konkretne korzyści prozdrowotne zależą od wyboru danej odmiany. Dla przykładu – w batatach pomarańczowych znajdziemy sporo beta-karotenu, z kolei te fioletowe – zawierają pozytywnie wpływające na układ krwionośny antocyjany. Osoby, które chciałyby wdrożyć „słodkie ziemniaki” w codzienną zdrową dietę, mogą sięgnąć po wygodne pasty z batatów – dostępne w wielu wersjach smakowych.