Krzewy czystka – znanego ze swoich prozdrowotnych właściwości – mogą osiągać do 100 centymetrów wysokości, ich liście posiadają nieco jajowaty kształt, a powierzchnia samego w sobie listka jest delikatnie mechata. To właśnie one – liście krzewu – wraz z zielem - od lat wykorzystywane są w lecznictwie. Co ciekawe, czystek jest rośliną, której wyodrębniono aż 20 gatunków, a jego naturalne występowanie ma miejsce głównie w basenie Morza Śródziemnego. Dlaczego to właśnie czystek cieszy się tak dużym zainteresowaniem wśród miłośników zdrowego stylu życia? Ze względu na zawarte w nich cenne substancje – takie jak kwasy tłuszczowe, garbniki, polifenole oraz flawonoidy. Nie wszyscy wiedzą, że regularne przyjmowanie naparu z czystka wzmacnia działanie witaminy C – co przekłada się na jeszcze większe wsparcie odporności. Czystek to również sprawdzony sposób na zniwelowanie stanów zapalnych w organizmie – co sprawia, że wiele z nas decyduje się na stosowanie go w procesie rekonwalescencji po chorobie. Jednak pozytywny wpływ na układ immunologiczny to zaledwie jedna z wielu zalet tej wyjątkowej rośliny – jego picie chroni błonę śluzową żołądka przed drobnoustrojami, zwalcza biegunkę i wrzody, poprawia trawienie. Jak przygotować naturalny, wzmacniający napar na bazie czystka? Wystarczy zalać jedną łyżeczkę suszu szklanką wrzątku, a następnie trzymać pod przykryciem około 10 minut. Ze względu na nieco gorzki smak czystka – niektórzy decydują się dodawać do napoju odrobinę miodu, który dodatkowo wspiera odporność organizmu.
- Czystek od wieków wykorzystywano w medycynie ludowej, właśnie ze względu na jego wszechstronne działanie – mówi Sandra Kania, dietetyk – Liście czystka są powszechnie znane jako fantastyczny antyoksydant, co oznacza, że neutralizują wolne rodniki tlenowe, a co za tym idzie… spowalniają procesy starzenia się organizmu! Czystek możemy wykorzystać również jako hydrolat – nakładany na oczyszczoną skórę, wykazuje intensywne działanie przeciwzmarszczkowe i przeciwtrądzikowe, a nawet… zmniejsza widoczność blizn!