Coraz liczniejsze badania naukowe wskazują na to, że spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do wielu groźnych chorób: cukrzycy, nadwagi i otyłości. To właśnie nadmierne spożycie cukru może też sprzyjać powstawaniu zmian nowotworowych, miażdżycowych, a nawet przyczyniać się do zakwaszenia organizmu czy osteoporozy. Należy więc jak najszybciej rozpocząć jego ograniczanie – ale jak to zrobić?
Czy wszyscy powinniśmy ograniczyć cukier?
Wiele osób mogłoby pomyśleć – w porządku, cukier jest zły, ale mnie nie dotyczy konieczność jego ograniczania, bo i tak piję kawę i herbatę bez cukru, jem też mało słodyczy. Okazuje się jednak, że tak naprawdę cukier „przemycany” jest w wielu produktach, których nie kojarzy się ze słodyczą – w pieczywie, w cieście do pizzy czy hamburgerów, gotowych sosach, przyprawach czy wielu innych wyrobach.
Oznacza to, że wiele osób spożywających produkty przetworzone przynajmniej jako część swojej diety, przyjmuje cukier w nadmiarze. Okazuje się, że wielu z nas dostarcza sobie cukru w ilości przekraczającej kilkunastokrotnie dopuszczalne normy spożycia!
Co jest największym cukrowym zagrożeniem w diecie?
Okazuje się, że największym problemem dla osób ograniczających spożycie cukru są napoje. O ile zdajemy sobie sprawę, że batony, ciasta czy cukierki zawierają bardzo dużo cukru, o tyle napoje wydają nam się bezpieczniejsze. Tym bardziej, gdy są to na przykład soki – potencjalnie zdrowe, bo wytworzone z owoców i warzyw. Często dajemy się oszukiwać producentom pijąc na przykład soki owocowe ale z dodatkiem cukru, bądź wody smakowe – w których większość składu stanowi oczywiście woda, ale cukier jest zaraz na drugim miejscu.
Nie każdy lubi neutralny smak wody, niesłodzoną kawę czy herbatę albo kwaskowate soki. Nie dziwi więc, że poszukujemy alternatyw dla napojów, niestety na półkach z niezbyt zdrowymi, słodzonymi produktami.
Czym zastąpić cukier? Podział substancji słodzących
Substytuty cukru to sztuczne, półsyntetyczne lub naturalne substancje słodzące, których poziom słodkości zazwyczaj przyrównuje się bezpośrednio do sacharozy. Naturalne zamienniki cukru to substancje słodzące pozyskiwane z roślin, a także miód. Ich wartość kaloryczna jest zwykle niewiele mniejsza niż sacharozy, ale mogą charakteryzować się inną budową cząsteczkową, czyli składać się z innych cukrów prostych, a dodatkowo mogą zawierać witaminy, minerały i inne substancje bioaktywne korzystnie wpływające na organizm.
Inną grupą substancji słodzących są poliole, czyli alkohole cukrowe. Charakteryzują się one bardzo słodkim smakiem i dużo niższą kalorycznością niż sacharoza, ale również niższym indeksem glikemicznym.
Z kolei słodziki syntetyczne to substancje wytwarzane w laboratorium mające słodki smak i znikomą wartość energetyczną, nie podwyższające poziomu cukru we krwi. Ze względu na sposób ich pozyskiwania oraz działanie w organizmie budzą sporo kontrowersji. Na szczęście dostępne w sklepach naturalne zamienniki cukru dają możliwość wyboru takiej substancji słodzącej, która odpowiada nie tylko naszym potrzebom zdrowotnym, ale również preferencjom i najlepiej nadaje się do danego celu kulinarnego.
Cukier dla diabetyków – co wybrać?
Najzdrowszy zamiennik cukru dla diabetyków to taka substancja, która wywoła uczucie słodkości jednocześnie nie podnosząc poziomu glukozy we krwi, a przy tym nie dostarczy zbyt wielu niepotrzebnych kalorii. Ksylitol zwany cukrem brzozowym to jedna z najlepszych alternatyw, podobnie jak erytrytol – nadają się one zarówno do słodzenia gorących napojów, jak i do deserów czy niektórych wypieków. Stosując zdrowy zamiennik cukru w diecie można cieszyć się słodkim smakiem ulubionych deserów bez wyrzutów sumienia, a co najważniejsze – bez działania na szkodę własnego zdrowia!
Taki naturalnego pochodzenia cukier dla cukrzyków to również świetny pomysł, by choć część cukru białego w diecie zastąpić zdrowszą, mniej kaloryczną wersją, w przypadku osób dbających o linię lub dzieci i młodzieży, u których spożycie cukru jest zatrważająco wysokie. Na szczęście dziś zamienniki cukru są tanie i łatwo dostępne, a przy tym bezpieczne i sprawdzone – więc nie powinno być większych problemów z redukcją cukru w diecie bez względu na przesłanki do niej!