Płatki drożdżowe nieaktywne to cenne źródło witamin z grupy B – takich jak witamina B1, B2, B3 czy B6. To właśnie naturalne płatki drożdżowe mogą być z powodzeniem stosowane jako wysokiej jakości zagęszczacz do sosów i zup, dodatek do past warzywnych czy też wegański zamiennik sera (ze względu na przypominający go smak). Co ciekawe, płatki drożdżowe nieaktywne sprawdzą się też na zimno – na przykład w koktajlu - a dzięki wysokiej zawartości magnezu oraz żelaza, przyczyniają się do wsparcia pamięci i koncentracji. Wdrażając płatki drożdżowe nieaktywne do swojej codzienne diety – możemy liczyć też na poprawę jakości snu (dzięki witaminie B12), zdrowe zniwelowanie masy ciała (ze względu na zawartość cennego błonnika) oraz zmniejszenie ryzyka zachorowania na anemię. Co ciekawe, mogą stosować je też kobiety w ciąży – płatki drożdżowe bogate są w foliany, które z kolei przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wad cewy nerwowej. Płatki drożdżowe nieaktywne to także prozdrowotny cynk – stymulujący układ odpornościowy, dbający o piękny wygląd skóry – biorąca udział w procesie krzepnięcia krwi biotyna (witamina B7, którą dobrze zna wiele pań – ze względu jej korzystne działanie na stan cery, włosów i paznokci), a także zapewniający prawidłową pracę tarczycy selen.

- Z płatków drożdżowych nieaktywnych możemy wykonać skuteczną, domową maseczkę do twarzy - niwelującą trądzik i stany zapalne skóry – mówi Sandra Kania, dietetyk – Ich przyjemny, orzechowo-serowy smak sprawia, że z powodzeniem wykorzystamy je w daniach wielu kuchni, a dzięki temu, że nie są żywe, nie musimy obawiać się niepożądanych reakcji organizmu. To także cenne źródło miedzi – odpowiedzialnej między innymi za przyswajanie żelaza oraz niezwykle ważne przesyłanie impulsów nerwowych.