Czy wiesz, że dodanie nawet 2 liści laurowych do rosołu może znacząco wzmocnić jego aromat? Liść laurowy znany jest nie tylko z poprawiania walorów smakowych, ale także z licznych właściwości prozdrowotnych – ze względu na działanie wspierające obniżanie cukru we krwi oraz redukowanie tak zwanego „złego cholesterolu”. Ta pochodząca prawdopodobnie z Azji Mniejszej i Półwyspu Bałkańskiego przyprawa jest nie tylko jadalna, ale także chętnie wykorzystywana w wielu daniach – między innymi zupach (na czele z rosołem i zupą rybną), bigosie czy marynatach warzywnych. Mity wokół naturalnego liścia laurowego narosły za sprawą faktu możliwości wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych po zjedzeniu zbyt dużej ilości przyprawy lub wypiciu zbyt wielu szklanek ekologicznego naparu na bazie liści laurowych (zalecana dawka dzienna to nie więcej niż 4 szklanki). Niezależnie od tego czy decydujesz się spożywać zdrowy liść laurowy w formie przyprawy czy naturalnej herbatki – pomoże Ci on skutecznie oczyścić organizm (przyczyniając się tym samym do bezpiecznej utraty wagi), zwalczy suchy kaszel, przyspieszy leczenie infekcji dziąseł. Liść laurowy to także sprawdzony sposób na zapalenie stawów i zwyrodnienie kości – wówczas zaleca się przyjmowanie okładów z liści (wystarczy zagotować je w niewielkiej ilości wody, a następnie obłożyć nimi bolące miejsca). Przemywanie ciała i twarzy naparem z liścia laurowego wesprze też niwelowanie stanów zapalnych skóry – powstałych między innymi na skutek trądziku.
- Liść laurowy to bez wątpienia jedna z tych przypraw, która musi znaleźć swoje miejsce w każdym domu – mówi Sandra Kania, dietetyk – Dodawanie liścia do zup i dań rybnych, picie ekologicznego, przygotowanego na jego bazie naparu czy stosowanie go na zewnątrz – każda z tych form może przynieść nam pozytywne skutki zdrowotne, o ile będziemy pamiętać o odpowiedniej dawce dziennej tej wyjątkowej przyprawy!