Hahimoto – choroba ściśle związana z układem odpornościowym, nazywana przewlekłym, limfocytowym zapaleniem tarczycy – występuje u około 5 % dorosłych kobiet i 1 % mężczyzn na świecie. Najczęściej objawia się bólem w okolicy tarczycy, uporczywym zmęczeniem, znużeniem, stanami depresyjnymi, przybieraniem na wadze oraz zaburzeniami miesiączkowania. Kobiety, doświadczające hashimoto, skarżą się też na suchość włosów i cery. I choć hashimoto – wykorzystując układ odpornościowy do swego rodzaju ataku na zdrowe komórki i tkanki – nie należy do najłatwiejszych w leczeniu przypadłości, normalne funkcjonowanie na co dzień – nawet w przypadku postępującej choroby – jest możliwe. Co ważne – hashimoto jest dziedziczne, co oznacza, że osoby mające w rodzinie bliskich zmagających się z przewlekłym, limfocytowym zapaleniem tarczycy, powinny kontrolować stan hormonów przynajmniej raz na trzy lata. Dziedziczną postać choroby można zaobserwować już w okresie dojrzewania – innymi, fizycznymi objawami hashimoto może być na przykład bladość i opuchlizna twarzy. Aby wesprzeć tarczycę w walce z hashimoto warto stosować między innymi selen – przekształcający tyroksynę w trójjodotyroninę – witaminę D, ferrytynę i cynk. Kluczowa podczas leczenia może okazać się zdrowa, ekologiczna dieta – bogata w pełnowartościowe białko (na przykład pod postacią chudego mięsa czy jaj), produkty o niskim indeksie glikemicznym oraz przeciwzapalne oleje roślinne.
- Chyba nikogo nie zdziwi fakt, że na liście „produktów zakazanych” przy hashimoto znajdują się przede wszystkim słodycze (również słodkie napoje gazowane), dania typu instant, fast-foody oraz alkohol – mówi Sandra Kania, dietetyk z Kędzierzyna-Koźla na Opolszczyźnie – Niejednokrotnie pacjentki, z którymi spotykam się w gabinecie, obierają na cel wyłącznie zrzucenie wagi. Część z nich, po wykonaniu szczegółowych badań, okazuje się być chora na hashimoto – to kluczowa informacja, pozwalająca dopasować zdrową dietę pod konkretne potrzeby organizmu.

Jodek potasu

Jod reguluje syntezę hormonów tarczycy – tyroksyny (T4) oraz trójjodotyroniny (T3). Tarczyca to jedno z najważniejszych centrów hormonalnych, zawiadujących metabolizmem całego organizmu.


	  
	Jodek potasu
	  
	  Zobacz w sklepie