Chociaż zawartość guar najczęściej nie przekracza 1% w składzie najpopularniejszych wyrobów spożywczych – część z nas decyduje się na jej zakup, aby samodzielnie zagęszczać produkty bez konieczności ich podgrzewania. Produkt uzyskuje się z bielma rośliny jednorocznej, nazywanej po prostu „guar”. Co ciekawe, gumę guar rzeczywiście można uznać za zdrową – ze względu na skuteczne obniżanie poziomu cholesterolu oraz pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Guar to nic innego jak rodzaj rozpuszczalnego błonnika – dzięki właściwościom wiążącym wodę i ograniczające wchłanianie tłuszczu z żywności, zapewnia uczucie sytości. Nie ulega więc wątpliwości, że zdrowa guma guar sprawdzi się w codziennej diecie osób chcących zredukować swoją wagę.
- Swoim pacjentom polecam właśnie gumę jako zdrowszy zamiennik żelatyny - mówi Sandra Kania, dietetyk. Z powodzeniem można stosować ją nie tylko do wszelkiego rodzaju sosów oraz dressingów, ale również dżemów, deserów, domowych żelków czy galaretki. Im więcej zdrowego błonnika w codziennej, zdrowej diecie – tym lepiej, guma guar powinna być jednym z wielu jego źródeł. Na rynku mamy obecnie wiele propozycji ekologicznego błonnika – między innymi akacjowy, jabłkowy czy w formie sproszkowanych łusek babki jajowatej, który – w połączeniu z odpowiednią ilością wody – tworzy zdrowy żel, mogący posłużyć jako ekologiczny zagęszczać owsianek, koktajli czy musli.