Miłośnicy przypraw niejednokrotnie zastanawiają się skąd wynika wysoka cena szafranu – wahająca się w okolicy 30 złotych za ½ grama. Jak się okazuje – rzeczywiście, to właśnie szafran uznawany jest za najdroższą przyprawę na świecie, a jego koszt spowodowany jest bardzo prostym czynnikiem: pochodzenie z zaledwie jednego gatunku krokusa, którego zbiory trwają… 2 tygodnie. Co więcej, uprawa cennego szafranu – cenionego między innymi za naturalne zwiększanie poziomu dopaminy, serotoniny i noradrenaliny, co przekłada się na wsparcie zdrowia psychicznego – wymaga mnóstwa energii, a jeden hektar plantacji w pełnym rozwoju zapewnia jedynie 15-25 kilogramów suchej przyprawy. I choć szafran naprawdę jest droższy od złota – nie brakuje osób, które kupują i stosują go regularnie. W sklepach z bio żywnością i przyprawami znajdziemy tę wyjątkową przyprawę zarówno w formie samodzielnej (nitki), jak i dodatku do danego produktu (na przykład herbatki). Co warto wiedzieć o prozdrowotnych właściwościach szafranu? Oprócz pozytywnego wpływu na układ nerwowy – wykazuje również korzystne działanie między innymi na układ krążenia. Nie wszyscy wiedzą, że zdrowy szafran to również naturalny afrodyzjak – a dodawanie go do ryżu, makaronu, dań jednogarnkowych, gulaszu czy zupy sprawia, że potrawa nie tylko nabiera charakterystycznego aromatu, ale także pięknego, zachęcającego do jedzenia koloru! Co ciekawe, szafran niejednokrotnie mylony bywa z kurkumą – stanowiąc zupełnie oddzielną przyprawę o innych właściwościach. Wszystko z powodu powszechnego nazywania kurkumy „indyjskim szafranem”! Co znajdziemy w składzie ekologicznego szafranu? Chociażby witaminy takie jak A i C oraz mikroelementy – potas, cynk czy miedź. Zdrowy szafran to również cenne źródło antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia się organizmu. Jak się okazuje, szafran pomoże nam nie tylko przy kłopotach z krążeniem czy stanami depresyjnymi, ale również… w przypadku męczącego kaszlu! Wybierając najdroższą przyprawę na świecie – zwróćmy uwagę na jej jakość, aby mieć pewność, że w szafranie nie znajduje się nic innego jak tylko czysta, naturalna, pozyskiwana z wysuszonych kwiatów krokusa roślina.