Makroelementy to pierwiastki w diecie człowieka, których dzienne zapotrzebowanie przekracza 100 miligramów – niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu. Do grupy makroelementów – nazywanych też „makroskładnikami” lub „makrominerałami” - można zaliczyć siarkę, sód, potas, węgiel, tlen, azot, fosfor, magnez, wapń, chlor oraz wodór. Podstawową funkcją, jaką pełnią makroelementy, jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej – co więcej, są odpowiedzialne za prawidłowy przebieg procesu krzepnięcia krwi, przewodnictwo nerwowe, regulację rytmu serca czy trawienie białek. Jak rozpoznać u siebie niedobór makroelementów? Przede wszystkim po nerwowości i senności, zaburzeniach pracy nerek, układu mięśniowego oraz nerwowego, ogólnym rozdrażnieniu. Gdzie szukać niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu makroelementów? W zdrowej, ekologicznej żywności! Cenny budulec kości – wapń – znajdziemy między innymi w mleku i produktach mlecznych (twaróg, jogurt, maślanka), orzechach laskowych, wodzie wysokozmineralizowanej. Z kolei magnezu – odpowiedzialnego za prawidłową kurczliwość mięśni – dostarczą nam pestki dyni, ciecierzyca, ryż brązowy czy awokado. Źródłem potasu – niezbędnego do utrzymania odpowiedniego poziomu sodu w organizmie – są chociażby banany, brokuły i ziemniaki, a samą w sobie sód – regulującą gospodarkę wodną – zawiera między innymi sól kuchenna czy wołowina.


- Chociaż każdy makroelement odgrywa bardzo istotną rolę, warto zwrócić uwagę na najcenniejszy z nich – magnez – mówi Sandra Kania, dietetyk – To właśnie on jest obecny w każdej żywej komórce, a o jego niedoborze mogą świadczyć chociażby mimowolne skurcze czy chroniczne zmęczenie. Magnez odpowiada przede wszystkim za zachowanie równowagi psychicznej i fizycznej, wspiera odporność organizmu, opóźnia procesy starzenia. Co ciekawe, tak bardzo lubiana przez wielu z nas kawa – z powodzeniem wypłukuje magnez, dlatego miłośnicy kawowych przyjemności powinni sięgać po nią w rozsądnych ilościach lub... zastąpić jedną filiżankę tradycyjnej kawy tą bezkofeinową!