Czy wiesz, że to właśnie zdrowy olej rydzowy jest liderem wśród innych produktów tego typu jeśli chodzi o najkorzystniejszy rozkład proporcji kwasów omega 6 do omega 3 (0.4:1)? Chociaż olej rydzowy części z nas może kojarzyć się z rydzami – pozyskiwany jest z nasion lnicznika siewnego (nazywanego „lnianką”). Lnicznik siewny to nic innego jak roślina należąca do rodziny kapustowatych, zazwyczaj rosnąca dziko w terenach nizinnych – wykazująca działanie regulujące poziom cukru i cholesterolu we krwi, wspierające wzrok, a także stymulujące układ nerwowy. Olej rydzowy ma delikatnie cebulowy smak – co oznacza, że sprawdzi się w większości dań (szczególnie tych na bazie śledzi!). Poddany smażeniu – traci swoje właściwości, dlatego tak ważne jest, aby stosować go wyłącznie na zimno. Stosowany zewnętrznie – nie tylko przyspiesza proces gojenia oparzeń, owrzodzeń i ran, ale także niweluje objawy atopowego zapalenia skóry. Wysokiej jakości, ekologiczny olej rydzowy do niedawna był produktem niszowym – dziś cieszy się sporym zainteresowaniem nie tylko osób, chcących zdrowo jeść na co dzień, ale także dbających o urodę naturalnymi sposobami. Co ciekawe, zawarta w oleju witamina E – pozytywnie wpływa na wydajność mięśni oraz chroni krwinki czerwone przed przedwczesnym rozpadem. Wybierając olej do swojej kuchni – zawsze starajmy się dopasować go do swoich określonych potrzeb zdrowotnych.