
Czy wiesz, że w przypadku konfitury zawartość pulpy owocowej nie może wynosić mniej niż 500 gramów na 1000 gramów wyrobu? Osoby chcące wdrożyć w codzienną dietę zdrowe owoce zwykle zastanawiają się, który z wyborów będzie korzystniejszy – dżem czy konfitura. Jak się okazuje, różnicą między dwoma produktami pozostaje smak. Konfitura jest znacznie słodsza od dżemu – ze względu na wysoką zawartość cukru (przygotowując dżem używa się zwykle około 60 gramów cukru na 1 kilogram owoców, podczas gdy w przypadku konfitury, proporcja ta wynosi nawet 1 kilogram cukru na 1 kilogram owoców). Co więcej, o ile konfitura może bazować zarówno na owocach, jak i warzywach, dżemy znajdziemy zwykle wyłącznie w wersji owocowej. Nie ulega wątpliwości, że korzystniejszym dla zdrowia rozwiązaniem będzie więc wybór dżemu – ze względu na niższą zawartość cukru. Nie wszyscy wiedzą, że jedzenie marmolady – niejednokrotnie porównywanej do konfitury – również nie jest wskazane zbyt często (również za sprawą wysokiej zawartości cukru). I choć doskonale nadaje się ona do przełożenia ciast czy ciasteczek – kładzenie marmolady na kanapkę czy jedzenie jej solo nie jest już najlepszym pomysłem. Na szczęście, coraz to więcej producentów dżemów, konfitur i marmolad decyduje się na tworzenia produktów o obniżonej zawartości cukru – przy jednoczesnym zachowaniu pożądanego, słodkiego smaku.
- Niezależnie od tego czy wybieramy dżem, konfiturę czy marmoladę, powinniśmy sięgać po nie z umiarem – mówi Sandra Kania, dietetyk – Wybierając dżemy czy konfitury dla siebie i swoich Bliskich, zwróćmy uwagę na jak najprostszy skład. Dobrze, gdy biały cukier zastąpiony został na przykład cukrem brązowym, a jako substancję żelującą zastosowano pektynę z jabłek. Oczywiście na pierwszym miejscu produktu powinny być owoce – najlepiej te pochodzące z ekologicznych, certyfikowanych upraw.