Ziele glistnika - nazywane również „jaskółczym zielem” - zaleca się pić nawet 4 razy w ciągu dnia. Kto przede wszystkim powinien wdrożyć zdrowy glistnik w codzienną dietę? Ze względu na właściwości bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze – herbatka z jaskółczego ziela polecana jest osobom chcącym zadbać o swoją odporność. Co więcej, glistnik wykazuje pozytywne działanie na nadciśnienie tętnicze oraz stany napięcia nerwowego, a także reguluje przemianę materii. Ekologiczne ziele glistnika z powodzeniem zastąpi tabletkę przeciwbólową na intensywne miesiączki – naturalnie łagodząc uporczywy ból brzucha. Osoby regularnie sięgające po napary z ziela jaskółczego mogą liczyć także na poprawę pracy przewodu pokarmowego, ułatwienie procesu zasypiania oraz pomoc w walce z alergią. Ziele glistnika – stosowane zewnętrznie na skórę – skutecznie wspiera leczenie brodawek i kurzajek (nakładając glistnik na zmiany pamiętajmy o użyciu niewielkich ilości ziela oraz nałożeniu go wyłącznie na miejsce zmienione chorobowo). Najpopularniejszym sposobem na zastosowanie glistnika w codziennej diecie są oczywiście wspomniane wyżej naturalne herbatki – jednak zdrowe jaskółcze ziele znajdziemy również w formie ekologicznych maści i olejków.

- To, na co warto zwrócić szczególną uwagę stosując ziele jaskółcze, to przede wszystkim działanie niwelujące niestrawność oraz zaparcia – mówi Sandra Kania, dietetyk – Ze względu na wysoką zawartość witaminy C i A, glistnik pomoże też tym z nas, którzy chcą zadbać zarówno o swój wzrok, jak i o zdrową, piękną cerę.