Chlebek czosnkowy to prosta przekąska, która sprawdza się zarówno jako samodzielny posiłek (na przykład jako wytrawne 2. śniadanie), jak i dodatek do potraw – takich jak makarony, zupy, sałatki. Co istotne, możemy przygotować go na wiele sposobów - od klasycznych grzanek, po bardziej wykwintne wersje. Niezależnie od tego, czy chcemy serwować go z ulubionym spaghetti, kremem z pomidorów czy sałatką caprese, przygotowanie chleba czosnkowego okazuje się być niezwykle proste. Najbardziej klasyczną i najprostszą zarazem wersją chlebka tego typu będzie posmarowanie standardowego chleba mieszanką masła i czosnku, a następnie zapieczenie go w piekarniku. Aby podkręcić smak całości, dodajmy posiekaną natkę pietruszki - jeśli jednak naprawdę chcemy poczuć z czego wynika fenomen tej lubianej przez wielu z nas przekąski, warto rozważyć własnoręczny wypiek chleba czosnkowego. Do tego celu można wykorzystać wygodne w użyciu gotowe mieszanki do wypieku chleba, a następnie całość doprawić czosnkiem w sproszkowanej formie lub, podobnie jak w przypadku gotowego chleba, posmarować go masłem, a następnie nałożyć na wierzch ząbki czosnku. Zamiast całego chleba, można przygotować też czosnkowe grzanki – małe kawałki pieczywa (najczęściej krojone w kostkę), które są smażone lub pieczone z oliwą czosnkową i ziołami. Tego rodzaju przekąska doskonale nadaje się jako dodatek do zup, sałatek lub jako przekąska w ciągu dnia. Co ciekawe, czosnkowych grzanek nie może zabraknąć między innymi w klasycznej sałatce Cezar, gdzie kremowy dressing na bazie anchois i parmezanu idealnie łączy się z chrupiącym chlebem o czosnkowym, wyrazistym aromacie.
Chlebek czosnkowy w stylu indyjskim - z czym podawać?
Nie wszyscy wiedzą, że chleb naan z masłem czosnkowym to indyjska wersja chleba czosnkowego – który również może sprawdzić się zarówno w formie samodzielnej przekąski, jak i pysznego dodatku. Naan jest lekki, miękki i puszysty, a po posmarowaniu go masłem czosnkowym i zapieczeniu staje się smakowitą, aromatyczną przekąską, która idealnie pasuje do dań curry. Nie powinno go zabraknąć, gdy serwujemy butter chicken – to właśnie nim możemy nabierać potrawę! Zamiast masła, do chleba czosnkowego można użyć oliwy z oliwek, mieszanej z czosnkiem i ziołami. To wersja lżejsza, odpowiednia dla osób, które unikają nabiału. Oliwa z oliwek nadaje chlebowi lekko owocowego smaku, a przy tym zaskakuje chrupiącą teksturą po upieczeniu, a jej dodatek świetnie komponuje się z wszelkimi daniami kuchni śródziemnomorskiej. Na chłodne, jesienne, wieczory warto rozważyć również obecość sera w przekąsce - po nałożeniu masła czosnkowego, chlebek posypujemy startym serem (gruyere, mozzarella, cheddar), który topi się podczas pieczenia, tworząc ciągnącą się, serową warstwę. Ta szybka, aromatyczna przekąska dopełni między innymi smak słynnej, francuskiej zupy cebulowej. Jak się okazuje, pyszny i lekki chleb czosnkowy można przygotować na wiele różnych sposobów - od tradycyjnych wersji po te bardziej wymyślne, złożone. Wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji i oczekiwań co do chlebka. Możemy być jednak pewni, że każda jego wersja będzie stanowić fantastyczny dodatek do wielu dań, które spożywamy na co dzień!