Czy wiesz, że – dzięki 24-godzinnej fermentacji ciasta – chleb jaglany zawiera cenne bakterie probiotyczne, które wykazują pozytywny wpływ na odporność i procesy trawienne organizmu? To między innymi dlatego zdrowy chleb jaglany poleca się osobom, odczuwającym dolegliwości na tle układu pokarmowego – oraz chcącym naturalnie wzmocnić organizm. Co ciekawe, chleb jaglany korzystnie działa także na obniżanie poziomu cholesterolu i cukru we krwi, a dzięki wysokiej zawartości węglowodanów, na długo pozostawia uczucie sytości (pozostając jednocześnie produktem lekkostrawnym, niepodrażniającym układu pokarmowego). Czym różni się chleb jaglany od tego „standardowego”? Przede wszystkim obecnością cennej mąki jaglanej w swoim składzie. To właśnie zdrowa mąka jaglana – zawierająca między innymi żelazo i magnez – sprawdzi się wszystkim tym z nas, którzy odczuwają zmęczenie oraz znużenie na co dzień czy też walczą z symptomami wskazującymi na anemię. Nie wszyscy wiedzą, że w mące jaglanej znajdziemy też witaminę C, PP oraz pierwiastki takie jak wapń czy sód – dzięki czemu to właśnie mąka jaglana stanowi bardziej wartościowy, bezglutenowy zamiennik mąki pszennej. Choć chleb jaglany z powodzeniem możemy zrobić w domu – znajdziemy go też z sklepach z bio żywnością oraz piekarniach. Najlepiej smakuje z dodatkiem past kanapkowych – zarówno na słono, jak i słodko! Nie bez powodu to właśnie chleb na bazie mąki jaglanej jest tak często wybierany przez osoby nietolerujące glutenu – które poszukują zdrowszej alternatywy dla tradycyjnego chleba pszennego.

 
- Chleb jaglany to świetne rozwiązanie dla osób, chcących zniwelować kłopoty trawienne oraz uregulować poziom cholesterolu i cukru we krwi – mówi Sandra Kania, dietetyk – Swoim pacjentom – nie tylko tym uczulonym na gluten – polecam urozmaicanie diety, a przede wszystkim zdrowych śniadań, właśnie o ten sycący, a zarazem delikatny chleb. Osobiście uwielbiam jeść go z pastami warzywnymi, które – podobnie jak pieczywo – kupuję w sprawdzonym sklepie z ekologiczną żywnością. Odpowiednio przechowywany chleb jaglany bez problemu zachowuje swoje właściwości przez kilka dni, a kiedy chcę uniknąć zmarnowania się jedzenia – oczywiście mrożę chleb.