Chaga to nic innego jak błyskoporek podkorowy – nazywany także „hubą brzozową” – słynący między innymi z wysokiej zawartości witamin z grupty B (B2, B3, B5) oraz związków organicznych takich jak polisacharydy, triterpeny czy melaniny. Co ciekawe, chaga określana bywa również jako „diament z lasu” – i nie ma w tym nic zaskakującego! Ten wyrastający dziko grzyb rzeczywiście posiada szereg prozdrowotnych, działających wielotorowo zalet. Ekologiczna chaga obecna jest dziś w wielu suplementach diety – głównie ze względu na wysoką zawartość cennych antyoksydantów, które niwelują wolne rodniki, a co za tym idzie, łagodzą negatywne skutki stresu oksydacyjnego. Nie wszyscy wiedzą, że zawartość zdrowych antyoksydantów w chadze jest tak duża, że przerasta ona chociażby jagody goji czy acai. Wyjątkowym, zawartym w chadze składnikiem jest też enzym SOD (z języka angielskiego „SuperOxide Dismutase”), czyli antyoksydant komórkowy, stanowiący swego rodzaju „pierwszą linię obrody” przed szkodliwym działaniem utleniania. Pozytywny wpływ SOD-u na organizm wynika z jego ukierunkowania na niszczenie tych wolnych rodników, które uderzają w mitochondria komórkowe. Dlaczego coraz to więcej osób sięga po rosnącego w Chinach i na Syberii błyskoporka? Ponieważ rzeczywiście wspiera on funkcjonowanie różnych układów w naszym ciele – między innymi krwionośnego czy pokarmowego (za sprawą stymulowania pracy jelit). Co więcej, chaga poprawia ogólną kondycję organizmu – pomagając osobom aktywnym w uzyskaniu jeszcze lepszej wytrzymałości podczas treningu. Nieodłączną właściwością chagi pozostaje naturalne zwiększanie odporności – dzięki skutecznemu odżywianiu komórek – co przekłada się na więcej siły do działania każdego dnia i… rzadsze chorowanie!

 
- Rola grzybów witalnych w zdrowej diecie człowieka jest niezwykle ważna. Choć wielu z nas zapewne nie miało jeszcze do czynienia ani z chagą, ani z żadnym innym grzybem tego typu, warto sprawdzić na sobie jego prozdrowotne działanie – mówi Sandra Kania, dietetyk – Chaga jest dziś tak dobrze znana i ceniona wśród miłośników zdrowego stylu życia, że znajdziemy ją nie tylko w ekologicznych suplementach diety, ale również jako dodatek do innych produktów, na przykład kawy. Na szczególną uwagę wśród wielu składowych grzyba zasługują polisacharydy – polimery naturalne, wykorzystywane w organizmach żywych jako materiał budulcowy i zapasowy. Nie wszyscy wiedzą, że to właśnie dzięki polisacharydom możemy zadbać nie tylko o formę naszego organizmu, ale również… kondycję skóry!