Czy wiesz, że ponad 30% naszych mięśni składa się z BCAA? To nic innego jak aminokwasy rozgałęzione, wśród których znajdziemy cenną leucynę, walinę i izoleucynę. Nazwa tego rodzaju związków wynika z przedłużenia łańcucha bocznego w ich strukturze chemicznej – co więcej, należą one do tak zwanych „aminokwasów egzogennych”, czyli tych, które są niezbędne w codziennej diecie, a których organizm człowieka nie jest w stanie wytwarzać samodzielnie. To właśnie zdrowe BCAA odpowiedzialne są między innymi za rozwój mięśni – dlatego też ich suplementację zaleca się przede wszystkim wtedy, kiedy na co dzień intensywnie trenujemy. Co ciekawe, pozytywny wpływ na mięśnie to niejedyna zaleta BCAA – podczas ich stosowania zaobserwować można zwiększenie lipolizy, czyli utleniania kwasów tłuszczowych (co oznacza, że zdrowa leucyna, walina oraz izoleucyna z powodzeniem pomagają w utracie tkanki tłuszczowej). Nie wszyscy wiedzą, że BCAA zmniejszają także uczucie zmęczenia fizycznego i psychicznego po aktywności oraz – co istotne dla wielu osób trenujących – przeciwdziałają rozpadowi białek w tkance mięśniowej. Korzystanie z BCAA jako źródła energii to także rozwiązanie dla osób, które chcą „zaoszczędzić” glikogen mięśniowy, a dzięki działaniu regulującemu pracę neuroprzekaźników, zwiększając tym samym między innymi odporność na stres.

 
- BCAA to sprawdzony suplement dla wszystkich tych z nas, którzy chcą budować masę mięśniową, przy jednoczesnej redukcji tkanki tłuszczowej – mówi Sandra Kania, dietetyk – Co więcej, BCAA mogą obniżać również poziom cukru we krwi oraz wspierać organizm w walce z infekcjami. Regularne stosowanie leucyny, waliny i izoleucyny to również efektywniejsza regeneracja po treningu, dlatego też, jeśli chcemy przyspieszyć czas  powysiłkowego odpoczynku , jak najbardziej warto zastanowić się nad wdrożeniem BCAA w swoją codzienną, zdrową dietę.