Czy wiesz, że w najlepszych sosach bałkańskich możemy znaleźć nawet około 70% słodkiej papryki czerwonej? Najczęściej jest ona pieczona – tak, aby uwydatnić swój interesujący smak. Jednak sos bałkański – stosowany zarówno do kanapek, grilla czy jako składowa innego sosu – to nie tylko aromatyczna papryka, ale również pomidory (najczęściej w postaci pasty), cebula, czosnek i przyprawy. Nie ulega wątpliwości, że pyszny sos bałkański cieszy się w naszym kraju sporym zainteresowaniem – goszcząc nie tylko na stołach miłośników ostrzejszych smaków, ale wszystkich tych z nas, którzy chcą dodać odrobiny pikanterii swoim codziennym potrawom. Chociaż „ajvar” - bo tak nazywa się bałkański, wyraźnie paprykowy specjał na bazie wyżej wspomnianej papryki, cebuli, czosnku i oliwy z oliwek – w krajach takich jak Albania, Bośnia i Hercegowina, Bułgaria, Czarnogóra, Macedonia czy Grecja, niejednokrotnie wykorzystywany jest w formie przystawki, w Polsce chętniej stosuje się go jako dodatek do potraw. To właśnie na bazie wyrazistego sosu bałkańskiego przygotowuje się między innymi sos do mięsa – szczególnie pieczonego czy pasztetu. Bez sosu bałkańskiego nie może obyć się przygotowanie chociażby chorwackiego cevapcici – czyli rozpowszechnionego w zasadzie na całych Bałkanach dania mięsnego, wykonywanego z posiekanego lub zmielonego mięsa wieprzowego, wołowego bądź owczego. Co ciekawe, coraz to więcej osób wykorzystuje również ajvar do potraw na bazie makaronu – na przykład poprzez połączenie go z krewetkami. Papryka słodka to nie tylko cenne źródło witaminy A, C i E – ale również bogactwo przeciwutleniaczy, które z powodzeniem niwelują wolne rodniki. Nie wszyscy wiedzą, że ten rodzaj papryki słynie również ze swojej niskiej kaloryczności – co oznacza, że smaczny sos bałkański możemy dodawać do dań również wtedy, kiedy przebywamy na diecie odchudzającej.