Agar to w 100% produkt wegański – stanowiący zamiennik popularnej żelatyny. To właśnie przy pomocy tej pozyskiwanej z wodorostów morskich substancji żelującej – z powodzeniem przygotujemy desery, sosy, a nawet wytrawne dania. Nie wszyscy wiedzą, że bogaty w magnez, żelazo, mangan i cynk agar działa aż 5 razy mocniej niż żelatyna – co więcej, jest bezzapachowy i bez smaku, dzięki czemu wykazuje wysoką uniwersalność w kuchni. Aby prawidłowo zastosować ekologiczny agar – rozpuszczamy 10 gramów produktu w 1 litrze zimnej wody, a następnie gotujemy przez 3 minuty (ciągle mieszając). To co istotne - to delikatne ostudzenie agaru po ugotowaniu (zanim pozostawimy go do zestalenia w lodówce). Co ciekawe, wegański agar możemy wykorzystać także w domowej produkcji galaretek, marmolad i dżemów. Czy naturalny agar jest zdrowy? Jak najbardziej! Dzięki wysokiej zawartości cennego dla układu pokarmowego błonnika – przyspiesza procesy trawienia oraz wykazuje właściwości detoksykujące. Agar to także ryboflawina oraz kwas foliowy i pantotenowy – pozytywnie wpływający na leczenie stanów zapalnych w organizmie. Chociaż po agar rzeczywiście najchętniej sięgają osoby będące na diecie wegańskiej i wegetariańskiej – coraz więcej rodziców decyduje się na zastosowanie go w deserach dla swoich dzieci. To co istotne w przypadku regularnego stosowania agaru w kuchni to fakt, aby nie przesadzać z jego ilością – ponieważ może doprowadzić to do przeczyszczenia.
- Agar to w pełni bezpieczny produkt o właściwościach stabilizujących, zagęszczających i żelujących, nazywany czasem „żelatyną morską” – mówi Sandra Kania, dietetyk – Osobiście lubię stosować go w przygotowaniu domowych pianek czy galaretek, które chętnie podaję owocami. Co istotne dla wielu z nas - agar posiada bardzo niewiele kalorii, dzięki czemu mogą stosować go nawet osoby przebywające na dietach redukcyjnych. Nie wszyscy wiedzą, że wiele zdrowej, wegańskiej żywności - na przykład ekologicznych dań gotowych - posiada w sobie właśnie zamiennik popularnej żelatyny!