• Przepisy

Kuchnia wegańska, bezmięsna lub po prostu zdrowa jest pyszna. Polecamy setki przepisów, które znajdują się na blogu "Gotuj w stylu eko".

gotuj-w-stylu-eko.png

 

Oto kilka propozycji, które być może Was zainspirują:

Brownie w stylu eko

Na początek coś słodkiego. Ponad 40-ci przepisów na przepyszne czekoladowe ciasto, idealne na weekendową kawę lub inne okazje. Wśród przepisów cała plejada pomysłów, co można zrobić z kakaem. Są tam również propozycje dla wegan. Proszę pamiętajcie, że zamiast  cukru (cukier brązowy to też cukier) sugerujemy używać ksylitol, erytrytol lub stewię (tę ostatnią w niezbyt wysokich temperaturach).

brownie.png

 

Ciasto marchewkowe

Sama nazwa sugeruje, że jest zdrowe. Smaczne ciasto, idealne żeby pochwalić się swoimi umiejętnościami przed znajomymi;). Kto tego nie lubi:)

ciastoMarchewkow.png

 

Zielone koktajle

Zielone koktajle to prawdziwa bomba witaminowa, antyoksydacyjna i oczyszczająca. Obok zielonych sałatek to podstawa zdrowej diety. Kumulują w sobie wszystko, co najlepsze dla zdrowego funkcjonowania organizmu i są przepyszne. 

zielony_koktajl.png

 

Sałatki owocowe

Wszyscy wiemy jak ważne dla naszego zdrowia są tzw. zielone sałatki oraz sałatki z surowych warzyw. Ale może osłodźmy sobie popołudnie sałatką owocową, pełną witamin i zdrową a przy tym słodką;)

salatkaOwocowa.png

 

Dania obiadowe

Tu pomysłów są setki, ale na przykład zobaczcie:

Wegańskie burgery z kaszy jaglanej

Przepis prosty, szybki i zdrowy, bo burgery piecze się w piekarniku. Swietny pomysł na zdrowy i pożywny posiłek.

Małe, żółte ziarenka kaszy jaglanej to tak naprawdę łuskane ziarna prosa, które stanowiło kiedyś główne źródło białka dla mieszkańców Azji, Afryki i Indii. Kasza jaglana to najstarszy gatunek kaszy, ponieważ proso uprawiano już w neolicie, czyli 4 000 lat temu. Kasza jaglana była też określana jako jagła, krup lub królowa kasz. Od wieków dostarczała energii i wartości odżywczych miłośnikom naturalnego, zdrowego odżywiania.

Jej sekret to bogactwo składników mineralnych – ma ich więcej niż pszenica, jęczmień czy żyto. Kasza jaglana zawiera witaminę B1, witaminę B2 oraz witaminę B6. Posiada też kwas foliowy.

Kasza jaglana jest lekkostrawna i może być podawana osobom, które mają problemy żołądkowe. Zaleca się rozszerzanie diety niemowląt od kaszy jaglanej, wprowadzając ją jako pierwszy produkt zbożowy.

Kasza jaglana pomaga w trakcie przeziębienia, ponieważ usuwa nadmiar śluzu z organizmu. Dzięki temu szybciej skończy się katar i kaszel. Poza tym kasza jaglana ma właściwości antywirusowe i rozgrzewające, co może znacząco skrócić czas infekcji.

Składniki:

marchew - 2 szt.
pietruszka - 1 szt.
seler - 1/3 szt.
ząbki czosnku - 2 szt.
kasza jaglana - 1 szklanka
oliwa z oliwek - 1/4 szklanki
słonecznik łuskany - 1 szklanka
płatki owsiane (rozmoczone w 1 szkl. wody) - 1/2 szklanki
otręby owsiane - 4 łyżki

Link do przepisu na gotujwstylueko.pl