• Kategorie
  • Szukaj
  • Ryż naturalny

Ryż naturalny to podstawa kuchni azjatyckiej, choć nie brakuje go również na polskich stołach. Umożliwia stworzenie wielu potraw, a przy tym nie można odmówić mu pozytywnego wpływ na zdrowie. W naszej ofercie znajdziesz ryż ekologiczny w różnych odmianach. Każdy z nich ma nieco inne właściwości, lecz łączy je jedno – wyjątkowe walory smakowe. Oto co oferuje sklep Zdrowie na stole.

Bio ryż w różnych odmianach

Bardzo chętnie wybierany ryż ekologiczny to wariant basmanti. Uznaje się go za najszlachetniejszą odmianę tej rośliny. Dużą popularnością cieszy się także odmiana długoziarnista o sypkiej konsystencji. Trzeba też wspomnieć o białym ryżu jaśminowym o subtelnym aromacie, który stanowi najważniejszy element kuchni tajskiej. Ponadto zachęcamy do poznania włoskiej odmiany ryżu ekologicznego, czyli Arborio. To podstawowy składnik risotto, choć doskonale spisuje się w innych daniach. Z kolei do sushi najlepiej nadaje się bio ryż okrągły.

Ryż ekologiczny czarny i czerwony

Szczególnie ciekawa odmiana to ryż czarny pełnoziarnisty. Wyróżnia go oryginalny, orzechowy aromat, który idealnie pasuje do wielu potraw o egzotycznym charakterze. Poza tym bardzo oryginalnie wygląda na talerzu. Co więcej, na uwagę zasługuje naturalny ryż czerwony o słodkim smaku. Choć to wciąż mało znany rodzaj, z pewnością warto go wypróbować. Ze względu na kolor dodaje się go do deserów, sałatek i wszelkich wykwintnych potraw. Ryże w naszej ofercie są pełnoziarniste, czyli w łusce, w której zachowują się wszystkie składniki odżywcze.