• Kategorie
  • KASZKA OWSIANO ORKISZOWO GRYCZANA SOCZEWICA HELPA

Symbol: 5904257043214
15.99 -6% 14.99
szt. Do przechowalni
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 6.99
Odbiór osobisty (pobranie) w Serocku 0
Odbiór osobisty w Serocku 0
ORLEN Paczka 6.99
ORLEN Paczka pobranie 9.99
Paczkomaty inPost 10.99
Paczkomaty inPost (pobranie) 15.99
Kurier 15.99
Kurier (pobranie) 19.99
Dostępność Duża dostępność
Waga 0.2 kg

Zamówienie telefoniczne: 722 340 800

Zostaw telefon

Kaszka z dodatkiem czerwonej soczewicy to świetne źródło białka. Może stać się bazą do pełnowartościowego, wegańskiego posiłku. Ugotowana kaszka ma konsystencję delikatnego puddingu i może być podana zarówno na słodko, jak i na słono. Strączki warto wprowadzać do diety już od najmłodszych lat, gdyż są doskonałym roślinnym źródłem białka. Smak soczewicy jest delikatnie wyczuwalny, główną nutą są dobrze znane smaki zbożowe. 


Kaszki ze strączkami to wyjątkowa nowość na rynku. Tego jeszcze nie było! To kaszki pełne nowych mocy! Dobrze znane ekologiczne kaszki do gotowania z dodatkiem soczewicy i ciecierzycy to bogate w białko produkty, które mogą stać się bazą do pełnowartościowego, wegańskiego posiłku. Nasiona roślin strączkowych to bogactwo białka, błonnika i składników mineralnych. Warto zadbać o to, by były elementem urozmaiconej diety już od najmłodszych lat. Nowe kaszki mogą ułatwić zapoznanie się ze strączkami małym smakoszom. Połączenie kaszek ze strączkami to wygoda dla rodzica i znana, przyjemna konsystencja dla dziecka.Oprócz tego, można z pomocą kaszek ze strączkami stworzyć wiele ciekawych dań. Nadadzą się świetnie jako baza naleśników, gofrów czy placków.  

Kaszka nie jest produktem specjalnego przeznaczenia żywieniowego.

SOCZEWICA CZERWONA    

Czerwone, drobne nasiona, które dadzą nam ogrom cennych składników. Tak jak inne nasiona roślin strączkowych jest gęsta odżywczo - jest źródłem między innymi cynku, żelaza, potasu, witamin z grupy B. Prawdziwa moc ukryta w roślinie. Zawiera spore ilości białka, węglowodanów i błonnika. Warto wprowadzić ją na stałe do rodzinnego menu! 

OWIES 

Owies zaczęto uprawiać stosunkowo późno, około 2 tys. lat temu. Początkowo był chwastem w pszenicy i jęczmieniu. Obecnie jest jednym z najpopularniejszych zbóż – uprawiany zarówno w Europie, Ameryce Północnej oraz Azji Zachodniej. Niestety nadal do produkcji żywności wykorzystuje się zaledwie 5% światowych zbiorów. Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża – zawiera sporo białka, 2-3 razy więcej dobrych tłuszczów niż inne zboża oraz witaminy z grupy B. Znany jest ze swoich właściwości wzmacniających i regenerujących organizm. Na uwagę zasługuje również najwyższa wśród kasz zawartość błonnika rozpuszczalnego – beta-glukanu, regulującego pracę jelit. 

ORKISZ 

Orkisz to dawny gatunek pszenicy, znany już w starożytności. Rzymianie uznawali go za pokarm dający siłę, dlatego spożywali go gladiatorzy i uczestnicy igrzysk. Obecnie panuje moda na orkisz, jego produkty cieszą się dużą popularnością i przypisywane są im liczne właściwości lecznicze. Uprawiany jest jednak na małą skalę, głównie w gospodarstwach ekologicznych. Zawiera więcej białka, kwasów tłuszczowych nienasyconych, witamin oraz składników mineralnych niż pszenica zwyczajna. Jest przy tym lekkostrawny i łatwo przyswajalny. Gluten orkiszowy jest także lepiej niż pszenny tolerowany przez nasz organizm. Do naszych kaszek używamy wyłącznie najczystszych odmian orkiszu: SchwabenkornFrankenkorn i Oberkulmer Rotkorn. 

GRYKA 

Grykę uprawiano najpierw w Azji, głównie w Chinach, a początek jej zasiewu szacujemy na przełom V i VI w. n.e. Gryka należy do zbóż rzekomych, czyli nie jest zbożem, lecz rośliną. W ostatnich czasach, pomimo niewielkich wymagań glebowych, gryka uprawiano bardzo rzadko. Dziś jednak przeżywa renesans ze względu na coraz częściej stwierdzane alergie pokarmowe, w tym nietolerancję glutenu. Gryka to źródło cennych związków biologicznie czynnych oraz substancji aktywnych. Białko zawarte w ziarniakach gryki jest bogate w unikatowe aminokwasy – lizynę i metioninę, których nasz organizm sam nie wytwarza. 


 

Bio Kaszka Owsiano-Orkiszowo-Gryczana z Soczewicą Czary Mamy

Skład: kaszka owsiana ekologiczna (40%), kaszka orkiszowa pełnoziarnista ekologiczna (30%), mąka z soczewicy czerwonej ekologicznej (20%), kaszka gryczana ekologiczna (10%) 

Waga: 200 g

Wartość odżywcza na 100 g suchego produktu:

 

Wartość energetyczna 1509 kJ/357 kcal
Tłuszcz 3,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g
Węglowodany 64 g
w tym cukry 0,9 g
Błonnik 8,8 g
Białko 15 g
Sól 0,01 g