• Kategorie
  • KASZKA MANNA DAWNYCH ZBÓŻ BIO 200 g CZARY MAMY

Symbol: 5907222061190

Produkt kaszka manna z dawnych zbóż HELPA polecany dzieciom i całym rodzinom poszukującym naturalnej żywności, bez sztucznych dodatków, a przede wszystkim - bez dodatku cukru. Polecane przez nas kaszki to produkty polskiego rolnictwa ekologicznego.

9.94
szt. Do przechowalni
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wysyłka w ciągu 24h
Cena przesyłki 9.99
Odbiór osobisty (pobranie) 0
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty inPost 9.99
Kurier 13.99
Paczkomaty inPost (pobranie) 14.99
Kurier (pobranie) 17.99
Dostępność Duża dostępność
Waga 0.24 kg

Zamówienie telefoniczne: 663490400

Zostaw telefon

Manna z trzech dawnych odmian pszenicy – płaskurki, orkiszu i samopszy. Smak dzieciństwa wzbogacony wysoką wartością odżywczą zbóż.

Termin przydatności do spożycia: listopad 2021

Płaskurka

Płaskurka to starsza siostra orkiszu. Według historycznych przekazów jest jednym z pierwszych udomowionych zbóż, którego uprawy sięgają 7 tys. lat p.n.e. Podobno chleb, którym Jezus dzielił się podczas ostatniej wieczerzy, był upieczony właśnie z tego zboża. Ciemniejsza od pozostałych odmian pszenicy barwa wynika z dużej ilości składników mineralnych.

Orkisz

Orkisz to dawny gatunek pszenicy, znany już w starożytności. Rzymianie uznawali go za pokarm dający siłę, dlatego spożywali go gladiatorzy i uczestnicy igrzysk. Obecnie panuje moda na orkisz, jego produkty cieszą się dużą popularnością i przypisywane są im liczne właściwości lecznicze. Uprawiany jest jednak na małą skalę, głównie w gospodarstwach ekologicznych. Zawiera więcej białka, kwasów tłuszczowych nienasyconych, witamin oraz składników mineralnych niż pszenica zwyczajna. Jest przy tym lekkostrawny i łatwo przyswajalny. Gluten orkiszowy jest także lepiej niż pszenny tolerowany przez nasz organizm.

Samopsza

To najstarsza z pszenic. Uznawana jest wręcz za roślinę leczniczą. Cechuje się wyższą od pozostałych pszenic zawartością substancji bioaktywnych oraz białka. Produkty z samopszy, jak również z pozostałych dawnych odmian pszenic, mogą stać się alternatywą dla osób nietolerujących glutenu. Badania wskazują, że gluten samopszy jest lepiej tolerowany przez organizm ludzki w stosunku do pszenicy zwyczajnej. Produkt nie jest produktem specjalnego przeznaczenia żywieniowego.

Polecamy czarowanie kaszek za pomocą łyżki smaku - zobacz nasz wybór owoców i warzyw liofilizowanych.

SKŁADNIKI
pełnoziarnista kaszka manna pszenna
 orkiszowa* (40%), kaszka z pszenicy samopszy* (30%), kaszka manna z pszenicy płaskurki (30%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS
Kaszki CZARY MAMY to kaszki, które nie są produktem błyskawicznym. Produkt bez dodatku cukru. Zawiera naturalnie występujące cukry. Opakowanie zawiera 10 sugerowanych porcji.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj w naczyniu do gotowania 200 ml wody lub mleka. Wsyp powoli dwie łyżki kaszki czary mamy. Doprowadź do wrzenia cały czas mieszająć do uzyskania jednolitej konsystencji i gotuj 2-3 minuty.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1332,90 kJ / 317,50 kcal
Tłuszcz: 2,07 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,58 g
Węglowodany: 62,33 g
w tym cukry: 1,73 g
Błonnik: 8,24 g
Białko: 12,80 g
Sól: 0,01 g

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w szczelnie zamkniętym, oryginalnym opakowaniu w suchym i chłodnym miejscu.

WEGETARIAŃSKI WEGETARIAŃSKI
CERTYFIKAT BIO jest
WEGAŃSKI WEGAŃSKI
Kraj Producenta Polska
Producent - nazwa i adres HELPA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWA, ŻABIA 40, 05-504 HENRYKÓW-UROCZE